A nulladik napi hacker támadások veszélyei

A nulladik napi exploitok a biztonsági rések legveszélyesebb formái, amelyekről a szoftvert fejlesztő cég még nem tud, így a felhasználók is védtelenek maradnak ezekkel szemben.

A nulladik napi támadások olyan sebezhetőségeket használnak ki, amelyekről a gyártó még nem tud, tehát nincs lehetősége javítást készíteni és közzétenni, mielőtt a biztonsági rés nyilvánosságra kerülne. Ezek a támadások lehetővé teszik az illetéktelen hozzáférést, a magasabb jogosultságok megszerzését, vagy akár a védelmi intézkedések megkerülését. A víruskeresők gyártói próbálhatnak lépéseket tenni, de a nulladik napi támadások ellen kevés a védelem.

A nulladik napi sebezhetőségek különösen népszerűek a hackerek és a titkosszolgálatok körében, akik akár egymillió dollárt is hajlandóak fizetni egy-egy ilyen biztonsági rés információiért. A nagy gyártók ezért hibafeltáró programokat működtetnek, amelyek jutalmat kínálnak a sebezhetőségek felfedezéséért. A titkosszolgálatok esetében az ilyen programokat kémkedésre használják, ami etikai aggályokat vet fel, mivel minden felhasználót veszélyeztetnek.

Ismert példák a nulladik napi támadásokra:

  • Stuxnet: A Stuxnet féreg 2010-ben jelent meg, célja az iráni nukleáris program szabotálása volt, és öt évig maradt észrevétlen.
  • Microsoft Word: 2017-ben egy nulladik napi exploit lehetővé tette a támadók számára, hogy ellopják az online banki bejelentkezési adatokat.
  • iOS: 2020-ban egy nulladik napi sebezhetőség révén támadók manipulálhatták távolról az iOS-eszközöket.

Hogyan védekezhetünk a nulladik napi támadások ellen:

A védekezés egyik módja, hogy az antivírus cégek által kínált kihasználás elleni védelmet vagy nulladik napi védelmet használjuk, amelyek figyelik a rendszer kritikus területeit és a rendellenességeket. A gépi tanulás segíthet a támadások észlelésében, de teljes védelem sosem garantálható. Fontos, hogy csak megbízható forrásból telepítsünk szoftvert, naprakészen tartsuk operációs rendszerünket és programjainkat, valamint tisztában legyünk a tipikus adathalász csalásokkal.

: Computer Bild