Nem csak a válogatottnak kell szurkoljunk, hanem a forintnak is

A lelátókon kívül is forró lehet a nyarunk, visszaköszön a makrogazdasági realitás.

Az európai parlamenti választásokat követően a múlt hét végéhez képest 5 forintot gyengülve három hónapos negatív csúcson, 395 forint környékén lehet egy eurót venni a pénzpiacon. Az árfolyam alakulásba mégsem érdemes direktben a voksolás eredményét látni, s nem is csak a nyár elején általában megtapasztalható forintgyengüléssel van dolgunk: sokkal inkább, s talán ezt a legfontosabb leszögezni, a makrogazdasági realitás köszön vissza.

A folyamatok ismeretében megkockáztatható, hogy a nyár végét jelző iskolai becsöngetésre újra 400 forint felett kereskednek majd a közös európai valutával.

Betárazott megszorítások - más néven

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács legutóbbi kamatdöntése után arra figyelmeztetett, hogy az ország kockázati megítélése szempontjából kiemelten fontos a költségvetési hiánycélok fenntartható elérése. A gyakorlatilag már tavasz végére teljesen kitárazott büdzsére váró elkerülhetetlen megszorítások a választások után lesznek esedékesek.

A magyar adósságbesorolást a legutóbbi hetekben megerősítő hitelminősítők kommentárjainak ebbéli elvárásaiban megelőlegezett bizalma is jelezheti, hogy más tételek is be lehetnek tervezve.

A fogyasztásösztönzésre gyakorlatilag elfogyott a mozgástér, s ebben a helyzetben az elmúlt évek túltolt gerjesztés miatti tetemes veszteséget realizáló jegybank kapcsán már a monetáris politika sem tud lazaságával segíteni.

Az uniós parlamenti választások eredményének ismeretében jól látható, hogy bár erősödött a fősodorral szemben kritikát megfogalmazók tábora, ám az EU-t irányító nagykoalíció helyzete nem ingott meg. Az EU amíg nem találja a konszenzust a kötelezettségszegési eljárásokban a magyar kormánnyal, továbbra is szankcionálni fogja a támogatások korlátozásával, visszatartásával.

Hiányzó beruházások

A hazai kis- és középvállalatok csak és olyan mértékben hajlandóak beruházni, amit az állam pályázati pénzzel vagy támogatott hitel nyújtásával fedez. Az építőipar gyakorlatilag csak a még fenntartott állami beruházásokba kapaszkodik, jelentős kínálati kapacitást hagyva kihasználatlanul.

Rossz lóra tettünk az e-autózással?

Az iparpolitika az elektromosautó-ipari beruházások mellett tette le a voksát. A kínai elektromos gépjárművekre kivetendő jelentős mértékű, gyártmánytól is függően 17,4-38,1 százalékos európai védővám kérdése újabb kockázati elemeket hoz be. A július 8-9-én Budapesten ülésező Versenyképességi Tanács elé terjesztendő, az elektromos autózás térnyerésének felgyorsítása és a verseny fokozása érdekében Magyarország által kidolgozott uniós szintű akcióterv fogadtatása megmutatja, lehet-e, érdemes-e olyan szinten erre az egy szegmensre alapozni az iparpolitikát.

Ha beindul a fogyasztás, elillan a külkereskedelmi többlet

Az EUR/HUF árfolyam egyik erénye, a külkereskedelmi mérleg többlete, jórészt az import visszaeséséből fakad. Az infláció mérséklődésével mindenki remélheti, hogy az óvatossági motívum kiárazódik a gazdaságból és a fogyasztás jelentősebb lesz a következő hónapokban. Európa és főleg Németország gazdasági teljesítménye még messze van a konjunktúrától, ami a hazai ipar eddigi és jövőbeli zászlóshajójának számító autóipart érinti.

Múlóban a kamatelőny

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a vártnál jobb inflációs adat ellenére sem nyúlt a kamatokhoz. Itthon még be van tervezve több lépcsőben kamatcsökkentés, még akkor is, ha a pénzpiaci hozamok az elmúlt napokban 7 százalék alatti szinteken kisimultak. A forinton elérhető hozam így csökkenni fog.

Minden tényezőt górcső alá véve nagyon meglepő lenne, ha a kissé túlértékelt forint akár csak vissza tudna erősödni a választások éjszakája előtti és az összegzés megírásának kezdetekor aktuális 389-es EUR/HUF szintre. Valószínűbb, hogy őszre a 2022 őszétől 2023 végéig fennállt jelentős reálkamat-erényünk redukálódásával közelíteni fogunk a 410-es szinthez. Az már csak hab a tortán, hogy maga az árfolyam is visszahat a reálkamatok alakulására az infláción keresztül, a gyengülő árfolyam ugyanis gyorsítja az inflációt és csökkenésre készteti a reálkamatot ezáltal.

Nos a fentiek eredőjeként gondolom ma úgy, hogy tanévkezdéskor nem kizárt, hogy akár 410 forintos euró árfolyam mellett indíthatjuk majd iskolába gyermekeinket.

A szerző, Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője.