A nemek szerinti fájdalomcsillapítás küszöbön áll

Az Arizonai Egyetem kutatói felfedezték, hogy a fájdalomküszöböt az ember neme határozza meg, ami új utakat nyithat meg a fájdalomcsillapítás terén. A Daily Mail szerint a tudósok funkcionális nemi különbségeket azonosítottak a nociceptorokban, amelyek a fájdalmat termelő speciális idegsejtek. A női nociceptorok érzékenyebbek egy fájdalomhoz kapcsolódó hormonra, míg a férfiak idegsejtjeit ez nem befolyásolja. Eredményeik alapján a jövőbeni fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofén, egyénre szabottan kezelhetik majd a férfiakat és a nőket.

Dr. Frank Porreca, a Comprehensive Center for Pain & Addiction kutatási igazgatója és az Arizonai Egyetem professzora szerint eddig azt hitték, hogy a fájdalomkiváltó mechanizmusok férfiaknál és nőknél azonosak. A tanulmány azonban jelentős előrelépést jelent a fájdalomtermelés megértésében.

A kutatók a prolaktinra és az orexin B-re, két különböző hormonra koncentráltak, amelyek a férfiaknál és a nőknél egyaránt megtalálhatóak. A prolaktin a szoptatást és a mell fejlődését befolyásolja, míg az orexin B az alvást szabályozza. A női nociceptorok nagy dózisú prolaktin hatására aktiválódtak, a férfiaké viszont nem, az orexin B pedig érzékenyebbé tette a férfi nociceptorokat, de a női nociceptorokra nem volt hatással.

A prolaktin blokkolása megállította a női nociceptorok aktiválódását, míg a férfiakra nem volt hatással. Az orexin B blokkolása viszont fordított hatást váltott ki.

Dr. Porreca hangsúlyozza, hogy a tanulmány nem azt mutatja, hogy a fájdalom rosszabb lenne férfiaknál vagy nőknél, hanem hogy a nociceptorok eltérőek. A kutatók reményei szerint a felfedezések jobb fájdalomállapot-kezelésekhez vezethetnek, amelyek az egyén neméhez igazodnak.

A jelenlegi fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az ibuprofen, normalizálják a nociceptorok aktiválódási küszöbét, de nem kezelik egyformán a férfiakat és a nőket. A tudósok most már tudják, hogy léteznek férfi és női nociceptorok, ami lehetővé teszi, hogy olyan gyógyszereket állítsanak elő, amelyek célzottan csökkentik az orexin B-t és a prolaktint.

Dr. Porreca szerint a precíziós orvoslás koncepcióját, amely a páciens genetikáját veszi figyelembe a terápia megtervezésénél, a fájdalom kezelésére is alkalmazni kellene. A legfontosabb genetikai különbség, hogy a beteg férfi vagy nő, és ez lehet az első szempont a fájdalom kezelésénél.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a jövőben lehetséges lesz a nemspecifikus fájdalomcsillapítás, amely a férfiak és a nők fájdalomküszöbét egyaránt képes lesz kezelni.