Az ukránok többsége szerint Oroszország nem áll meg a megszállt területeknél

Az ukránok 60 százaléka úgy véli, hogy Oroszország célja az ukrán nemzet elpusztítása, és nem elégszik meg a már elfoglalt területekkel, a vasárnapi választások eredményei ellenére sem csillapodtak a harcok az ukrán fronton.

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az olaszországi G7-találkozón aláírt egy 10 évre szóló biztonsági megállapodást az Egyesült Államok és Ukrajna között, amely azonban nem kötelezi az Egyesült Államokat Ukrajna megvédésére, és egy esetleges második Trump-kormány felmondhatja azt. Ukrajna hasonló megállapodást írt alá Japánnal is.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) május végi felmérése szerint az ukránok csupán 7 százaléka gondolja, hogy Oroszország beéri az eddig elfoglalt területekkel. A megkérdezettek 60 százaléka szerint Oroszország az ukrán nemzet elpusztítására törekszik, 6 százalékuk szerint Moszkva Ukrajna teljes leigázására törekszik, de némi kulturális autonómiát hagyna, 12 százalékuk szerint pedig egy bábállam létrehozására, amely engedelmeskedik neki. A lakosság 5 százaléka még mindig úgy véli, hogy Oroszország célja csak a "nácítlanítás és demilitarizálás".

Az Egyesült Államok feloldotta az amerikai csapásmérő fegyverek ukrán határon túli bevetésének tilalmát, így folytatódtak az ukrán rakétacsapások az orosz légvédelmi rendszerek ellen, több Sz-300-as és Sz-400-as eszközt is megsemmisítve, valamint egy R-416GM típusú orosz digitális rádióközvetítő állomást is elpusztítottak.

Az orosz előrenyomulás a sikeres csapások ellenére is folytatódott többek között Vovcsanszk, Sziverszk, Avgyijivka térségében és Zaporizsja kormányzóság nyugati részén.

Az orosz Északi Flotta megérkezett Havannába, és öt napig fog horgonyozni Kubában.

Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada szerint Oroszország be akar avatkozni az október 20-án esedékes moldovai uniós népszavazásba és az ezzel egyidőben tartott elnökválasztásba, hogy megakadályozza Maia Sandu nyugatbarát elnök újraválasztását. A három kormány az Olaszországban tartott G7-csúcstalálkozó első napján, csütörtökön adott ki közös nyilatkozatot, melyben orosz szereplőket azzal vádoltak, hogy „hazugságokat terjesztenek” és „a moldovai demokratikus intézmények aláásására törekszenek”. Az amerikai külügyminisztérium szerint Oroszország már most dezinformációt és online propagandát terjeszt, elsősorban azzal a céllal, hogy a Nyugat és Sandu ellen hergeljék a moldovai lakosságot. Moldova egy volt szovjet tagköztársaság, területén jelentős lélekszámú orosz kisebbség él és egy szakadár terület, illetve egy oroszbarát autonóm térség működik határain belül.