Nagy kép, nagy élvezet? Ilyen a hétköznapokban egy hatalmas tévé

Persze, az ember sejti, hogy egy 75 colos, azaz 190 cm képátlójú (165x93 centis) tévé nagy, de az első szembesülés mégis letaglózó. A doboz mozgatása, a kicsomagolás, összeszerelés (na jó, ez túlzás, csak a tartó lábakat kell a helyére tenni) és a tévé elhelyezése is két emberes feladat. Beállítani semmivel nem nehezebb, mint bármilyen okos készüléket.

Az első bekapcsolás elég komoly élmény. Az idén bemutatott Hisense U7NQ készülék demo/bemutató módban éled, fantasztikusan részletgazdag, szaturált, kontrasztos képekkel árasztja el a nappalit.

Az érzés, hogy ez a tévé hatalmas, minden egyes bekapcsoláskor eltölti az embert. Az az aggodalom viszont, hogy egy átlagos nappaliba túl nagy lenne, érdekes módon hamar elmúlik. Ekkora készülékhez – megfelelő felbontás mellett – mintegy háromméteres távolságra javasolt ülni, ez pedig a legtöbb nappaliban megoldható.

Így épp azt kapjuk, amit elvárunk a nagy képtől: a mozit megközelítő élményt. A hangban a sztereó hatást megemelő dedikált, beépített mélynyomó segíti az élményt, a 15 és 20 wattos hangszóróknak és a Dolby Atmosnak köszönhetően nem lehet okunk a panaszra.

Képben pedig egészen kiemelkedő, amit a Hisense U7NQ tud. A nagy fényerőnek és a tükröződésmentes felületnek köszönhetően fényes nappal sem kell besötétíteni ahhoz, hogy élvezetes képet kapjunk, ez pedig komoly előny a hétköznapokban – főleg, hogy a tévé alkalmazkodik a körülményekhez.

Az IPS ULED panel Mini-LED technológiával működik, a kis képpontoknak köszönhetően lehet részletgazdag, kontrasztos, világos, színekben gazdag a kép. Komoly, MI támogatású chip dolgozik azon, hogy magas minőségű legyen a képfeldolgozás a legkülönbözőbb HDR módokban, ráadásul a beépített érzékelőnek köszönhetően a készülék alkalmazkodik a szobában lévő fényviszonyokhoz is.

Azért, hogy a hang- és képélmény a forrástól függetlenül mindig jó legyen, a hardver és a szoftver együtt dolgozik. A használat során arra jutottunk, hogy a gyári színsémákkal érdemes képben lenni, hiszen háttértévézéshez elég lehet az energiatakarékos mód, de filmezéshez, játékhoz, sportközvetítéshez már megéri váltani.

A Hisense U7NQ-val nem fogunk lemaradni egy száguldó teniszlabdáról sem, ilyen méretben pedig azt is látjuk, hogy csípte-e az oldalvonalat, ahogy azt is pontosabban ítélhetjük meg, hogy lesen volt-e az adott játékos a focimeccsen.

A kezelőfelületet biztosító VIDAA szoftvert Android alapokra fejlesztette a gyártó, ami gyors és átlátható, a fontos alkalmazásokat elérjük, a felületet igényünkre is szabhatjuk.

Még néhány technikai adat a rövidítések kedvelőinek:

  • A panel IPS-ADS típusú, 10 bit (8 bit + FRC) mélységű.
  • 500 cd/m2 fényerősség és 1500 cd/m2 csúcsfényerő jellemzi.
  • HDR: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HDR10, HLG, HDR10+.
  • Quantom Dot Colour.
  • Total Ambient Adaptive.
  • WiSA SoundSend.
  • AMD FreeSync Premium Pro.
  • IMAX Enhanced és Filmmaker mód.
  • Game Mode Pro.
  • MediaTek MT9618 chip.