A világ még egy ideig nem kap levegőt

A Federal Reserve (Fed) tegnapi ülésén világossá vált, hogy az amerikai kamatok még hosszú ideig magasak maradnak, és a közeljövőben nem terveznek csökkentést. Ez az amerikai gazdaság számára kedvező, de Magyarország és a világ többi része számára kevésbé jó hír.

Az Egyesült Államok jegybankja, a Fed a tegnapi ülésén megerősítette, hogy a refinanszírozási ráta 5,25 és 5,5 százalék között marad. A piac számára ez nem jelentett meglepetést, mivel ez volt az általános várakozás. Az ülést követő sajtótájékoztatón azonban kiderült, hogy a korábbi reményekkel ellentétben idén legfeljebb egy kamatcsökkentés várható, és az is csak decemberben.

A Fed szerint az amerikai gazdaság és a munkaerőpiac jól teljesít a magas kamatok ellenére is. Jerome Powell, a Fed elnöke szerint a kamatlábakat addig nem módosítják, amíg a gazdaság egyértelmű jelzést nem küld arról, hogy szükség van a változtatásra. Ez lehet az infláció jelentősebb csökkenése vagy a munkanélküliségi ráta emelkedése is.

Az infláció lassú csökkenése mellett az amerikai gazdaság továbbra is stabil maradt. A piacok Powell tájékoztatóját úgy értékelték, hogy a Fed a jövőben az aktuális gazdasági adatok alapján fog dönteni.

A májusi fogyasztói árindex szerint az infláció az Egyesült Államokban ismét csökkenő tendenciát mutat. Az éves maginfláció 3,4 százalékra mérséklődött, ami 2021 óta a legalacsonyabb érték.

A Fed kamatdöntése után a határidős piacok még mindig nyitva hagyták a lehetőséget egy esetleges szeptemberi kamatcsökkentésre, de ha ez nem következik be, akkor a novemberi amerikai elnökválasztás előtt már nem várható további kamatcsökkenés.

A helyzet jelentős változást mutat a tavalyi év végihez képest, amikor a piac még a folyamatos kamatcsökkentésre számított. Az infláció azonban makacsabb maradt, mint várták, és már januárban felkészítették a piaci szereplőket arra, hogy a magas kamatok időszaka nem fog gyorsan véget érni.

A Fed előrejelzése szerint a fogyasztói maginfláció év végén még mindig 2,8 százalék körül lesz, ami azt jelenti, hogy az áprilisi adatokhoz képest nem várható jelentős javulás. Emellett a Nyíltpiaci Bizottság előrejelzése szerint az alapkamat 2025 végén is 4 százalék felett marad.

Ez azt is jelentheti, hogy az Európai Központi Bank és más nagy jegybankok, mint például a kanadai jegybank, kamatpályája eltávolodhat az amerikaitól, vagy pedig ők is hosszabb ideig fenntartják a magas kamatokat. A magas dollárkamatok miatt a dollár árfolyama erős marad, ami különösen a nagy devizaadóssággal rendelkező feltörekvő piacok számára jelent terhet, beleértve Magyarországot is.

Az erős dollár más területeken is negatív hatással lehet a világra. A Bloomberg szakértői szerint az olajárak gyakran korrelálnak a dollár értékével, ami az energiaimportőr országok számára különösen nehézséget jelenthet.