Trust Komarno s.r.o. büntetése az MNB-től

Az MNB 45 millió forintos bírságot rótt ki a Trust Komarno s.r.o.-ra, mivel a cég felügyeleti engedély nélkül végzett követelésvásárlási tevékenységet, és azonnali hatállyal megtiltotta a további jogosulatlan tevékenység folytatását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytatott le azzal kapcsolatban, hogy a szlovákiai székhelyű Trust Komarno s.r.o. üzletszerűen, engedély nélkül végez-e követelésvásárlási tevékenységet. A vizsgálat során kiderült, hogy a társaság rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, de nem rendelkezett a szükséges felügyeleti engedéllyel.

Az MNB álláspontja szerint akár egyetlen követelésállomány megvásárlása is üzletszerű tevékenységnek minősülhet, ha az a társaságnak összességében kizárólagos üzleti tevékenységet biztosít. A Trust Komarno s.r.o. esetében két követelésvásárlási szerződést kötöttek, amelyek összesen több mint 800 követelést és közel hatszáz természetes és jogi személyt érintettek.

A követelésvásárlás önmagában nem jogellenes, azonban ha valaki üzletszerűen kívánja folytatni, akkor szükséges hozzá a jegybanki engedély. Az MNB a Trust Komarno s.r.o.-val szembeni határozatában kiemelte, hogy a társaság tudomással kötötte meg a szerződéseket, és valótlanul állította, hogy rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel. Emellett az MNB feljelentést is tesz a társaság tevékenységével összefüggésben.

Az MNB továbbra is figyelemmel kíséri a követelésvásárlási tevékenységet végző társaságokat, és szükség esetén további intézkedéseket fog hozni. Korábban a piaci szereplők figyelmét is felhívták arra, hogy a követelésvásárlás akár egyetlen követeléscsomag, vagy évente egy követelés megvétele, illetve egy évben két követelés megvásárlása esetén is üzletszerű tevékenységnek minősülhet.