Elképesztő légi csata Ukrajnában: orosz drón pusztult el

Ukrán határőrök egy távirányítós kamikaze drónnal sikeresen semmisítettek meg egy orosz ZALA felderítő drónt. Az eseményről készült videót ukrán források tették közzé, amelyen jól látható a légi üldözés és a végzetes találat.

Az ukrajnai konfliktus során a pilóta nélküli drónok tömeges használata vált az egyik legfontosabb fejlesztési iránnyá, mindkét fél aktívan alkalmazza őket a harcokban. Az ilyen típusú eszközök gyakran kerülnek összecsapásba a levegőben, ami látványos és egyben veszélyes helyzeteket teremt.

A közzétett felvételen az ukrán határőrség drónpilótái egy FPV (First Person View) drónnal követik és támadják meg az orosz ZALA felderítő drónt. A videón egyértelműen látszik, hogy az ukrán drón sikeresen eltalálja az orosz UAV (Unmanned Aerial Vehicle) egyik szárnyát, amely a becsapódást követően leszakad.

A manőver, bár egyszerűnek tűnhet, valójában rendkívül összetett pilótázási képességet és tapasztalatot igényel, különösen nagy sebességnél és kis méretű, mozgó célpont esetén. Ez különösen igaz, ha az orosz drónkezelő észreveszi a közeledő veszélyt és kitérő manővereket hajt végre, ahogy ez a mostani esetben is történt.

Az események közepette Oroszország egykori elnöke, Dmitrij Medvegyev, aki jelenleg az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesi tisztjét tölti be, egy újabb vitatott térképet osztott meg, amelyen Ukrajna teljes területe Oroszország részét képezi. Ez a térkép Magyarország határát is érinti, hiszen így Ukrajna határos lenne többek között Lengyelországgal és Magyarországgal is. Medvegyev korábban már több szélsőséges kijelentéssel és fenyegetéssel hívta fel magára a figyelmet, például atomháborúval való fenyegetőzéssel, és nem ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű térképet tett közzé. Márciusban például egy olyan Ukrajna felosztását ábrázoló térképet mutatott be, amely szerint Magyarország Kárpátalja területével gyarapodna.