Új ellenszer a fekete özvegy csípése ellen

Kutatók egy új, emberi antitesteket tartalmazó ellenmérget fejlesztettek ki, amely hatékonyabban és biztonságosabban kezelheti az európai fekete özvegy pók csípését.

Az európai fekete özvegy pókok által bejuttatott alfa-latrotoxin nevű méreg az idegrendszert támadja meg, ami súlyos fájdalmat, fejfájást és hányingert okozhat, és amennyiben nem kezelik, a tünetek napokig is eltarthatnak, ritka esetekben pedig halálos kimenetelűek is lehetnek. A pók harapását jelenleg fájdalomcsillapító gyógyszerekkel és lovakból nyert antitesteket tartalmazó ellenmérgekkel kezelik, amelyek azonban allergiás reakciót válthatnak ki.

Az új ellenszer, amely emberi antitesteket tartalmaz, laboratóriumi körülmények között már bizonyította hatékonyságát, de a betegek számára történő elérhetővé válása előtt még további tesztelésekre van szükség. A kutatók reményei szerint a jövőben egy biztonságosabb és hatékonyabb kezelési módszert kínálhatnak majd a fekete özvegy csípésére, de a klinikai használatba vétel akár több mint tíz évet is igénybe vehet.