Orosz nemzetiségű tádzsik terroristák elleni akció az USA-ban és új szankciók

Hat tádzsik származású, orosz nemzetiségű személyt tartóztattak le az amerikai hatóságok, akik terrortámadást terveztek az Egyesült Államokban. A New York Post szerint a hatóságok három nagyvárosban léptek közbe, megakadályozva ezzel a tervezett támadásokat.

A gyanúsítottakat az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel hozták kapcsolatba, és feltételezések szerint azonos csoporttal állhattak kapcsolatban, amely a moszkvai Crocus City Hall elleni támadást is végrehajtotta. Az FBI már korábban, áprilisban figyelmeztetett arra, hogy Washington ellen is előkészületben lehet hasonló támadás.

Az amerikai hatóságok hónapokig követték nyomon a gyanúsítottak tevékenységét, és bizonyítékaik vannak arra, hogy a tádzsik személyek bombatámadást terveztek. A hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy a bevándorlók közül néhányan Amerika déli határán keresztül léptek-e be az országba, és hogy ebben embercsempészek segítették-e őket.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, amelyek azonnali hatással voltak a moszkvai tőzsdére. A Moszkvai Tőzsdecsoport (MOEX) és az orosz központi bank kénytelen volt felfüggeszteni a dollárral és euróval való kereskedést, miután Washington bejelentette az új intézkedéseket. A központi bank megnyugtatta az embereket, hogy megtakarításaik biztonságban vannak, és továbbra is vásárolhatnak és eladhatnak amerikai dollárt és eurót az orosz bankokon keresztül. Egyes orosz vezetők szerint az intézkedés nem érinti őket érzékenyen, hiszen jüanban továbbra is tudnak kereskedni.

A helyzet következtében az érintettek kénytelenek lesznek tőzsdén kívüli (OTC) kereskedést folytatni, ami kevésbé átlátható és szabályozott, mint a tőzsdei kereskedelem. A központi bank jelezte, hogy hivatalos árfolyamokat továbbra is meghatároznak majd ezen adatok alapján.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ.