Tucatjával gyújtják fel a templomokat a juharlevél országában

Tűz ütött ki a torontói Szent Anna templomban 2024. június 9-én, amely során a történelmi jelentőségű épület és egy elismert kanadai művészcsoport festményei is elpusztultak.

A tűzoltókat 2024. június 10-én, vasárnap reggel riasztották a város Kis Portugália negyedében található, nemzeti történelmi emlékhelynek számító Szent Anna anglikán templomhoz. Jim Jessop, a tűzoltóparancsnok helyettese a The Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy az épület és a benne lévő műtárgyak teljesen megsemmisültek, de egyelőre „túl korai” lenne meghatározni a tűz okát. Don Beyers, a templom papja szerint a tűzvész „rendkívüli” kulturális veszteséget jelentett a gyülekezet és a közösség számára.

Sztáralkotók képei vesztek oda

A templom falait díszítő színes művészeti alkotások között közel húsz, Jézus életét ábrázoló mű volt, amelyeket a Hetes Csoport tagjai festettek. A csoport a 1920-as években volt a csúcson, és az elmúlt évtizedekben a tagok munkái Kanada legkeresettebb műalkotásai közé kerültek. 2016-ban Lawren Harris egyik hegyi jelenete több mint tizenegymillió kanadai dollárért (közel hárommilliárd forintért) kelt el egy árverésen. A tűzben odaveszett művek J.E.H. MacDonald, Fred Varley és Franklin Carmichael alkotásai voltak.

A Szent Anna templomot, amelyet részben az isztambuli Hagia Szophia ihlette, 1908-ban fejezték be, és Kanada 1996-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánította. A templom a Hetes Csoport tagjainak műalkotásait tárta a hívők és a látogatók elé, és a bizánci dizájn miatt eltért az anglikán templomok hagyományos megjelenésétől.

A CBC News szerint az elmúlt két és fél évben országszerte harminchárom templom vált a lángok martalékává, sokszor gyújtogatás miatt. A tűz idején senki sem tartózkodott a templomban, sérültekről sem érkezett jelentés. A rendőrség a tűz okának megállapításáig egy online portált hozott létre, ahol a lakosság fényképeket vagy videofelvételeket küldhet be.