Örményország kilép a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök bejelentette, hogy Örményország kilép a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (KBSzSz vagy CSTO).

Pasinján korábban kritizálta a szervezetet, mondván, hogy nem nyújtottak védelmet Hegyi-Karabah számára, amikor Azerbajdzsán támadásokat indított az örmények lakta terület ellen. A miniszterelnök most azt állítja, hogy a CSTO tagjai aktívan segítették Azerbajdzsánt a 2020-as konfliktus során. "A szövetség alapítói, a szövetség tagjai, háborút terveztek ellenünk. Őket és Azerbajdzsánt kell vádolni" – fogalmazott Pasinján egy parlamenti vitán. Ezt követően jelentette be, hogy Örményország kilép a CSTO-ból.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a kilépés nem azonnali, az időzítésről még nincs döntés. Megjegyezte, hogy Örményország idén már nem is fizette be a szövetséghez való kötelező anyagi hozzájárulást. Hegyi-Karabah elvesztése óta az ország egyre inkább távolodik Oroszországtól, amely a CSTO de facto vezetője és legerősebb tagállama. Pasinján korábban említést tett arról is, hogy terveik között szerepel az orosz katonák kivonása az örmény területekről, annak ellenére, hogy Örményország azon kevés országok egyike, amelyek önként fogadtak be és támaszpontot nyitottak az orosz katonai erők számára.

Az orosz vezetés korrupciós problémái nem csak a CSTO-n belüli dinamikákat befolyásolják, hanem az orosz hadsereg teljesítményét is. A brit védelmi minisztérium szerint a korrupció megmérgezte az orosz vezetést, ami aláásta az orosz katonák támogatását Ukrajnában. Az orosz tábornokokat azzal vádolják, hogy kenőpénzeket fogadtak el rossz logisztikai szerződések kötéséért, amelyek miatt az orosz katonák nem kapnak megfelelő támogatást a frontvonalon. Ez a helyzet tovább ronthatja Oroszország nemzetközi megítélését és befolyását, amely már így is sérül a CSTO-n belüli törések és az ukrajnai konfliktus miatt.