Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét fedezték fel Norvégiában

Norvégiában a Rare Earths Norway bányacég bejelentése szerint megtalálták Európa legnagyobb igazolt ritkaföldfém-lelőhelyét, ami jelentős változást hozhat a globális piacokon, ahol jelenleg Kína dominál.

A ritkaföldfémek iránti kereslet a tiszta energia felé történő átállás következtében várhatóan növekedni fog, azonban a világ jelenlegi ellátása majdnem kizárólag Kínára támaszkodik. A Rare Earths Norway által bejelentett 8,8 millió tonna ritkaföldfém-oxid felfedezése, mely Norvégia délkeleti részén található, lehetőséget kínálhat a függőség csökkentésére.

A lelőhelyen talált ritkaföldfémek közül 1,5 millió tonna a mágnesek gyártásához szükséges, amelyeket többek között elektromos autók és szélturbinák is felhasználnak. Ez a mennyiség jelentős, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ez a felfedezés árnyékot vet a szomszédos Svédországban az előző évben talált lelőhelyre is.

Alf Reistad, a Rare Earths Norway vezérigazgatója szerint a felfedezés jelentős mérföldkő a vállalat és Európa számára is, tekintettel arra, hogy jelenleg az Európai Unió területén nem folyik ritkaföldfém-kitermelés. Az EU célja, hogy 2030-ig saját keresletének legalább 10%-át saját területén elégítse ki.