MediaTek gyártja a Microsoft AI laptopjainak chipeit

A Microsoft legújabb mesterséges intelligenciával felszerelt laptopjaihoz a MediaTek fogja biztosítani a chipeket, amint a Reuters információi alapján kiderült.

A tajvani chipgyártó vállalat, a MediaTek lesz az, amely a Microsoft új generációs, mesterséges intelligenciával (MI) felszerelt laptopjait fogja chipekkel ellátni. A Microsoft a Copilot+ névre keresztelt számítógépeket május közepén mutatta be, és több gyártó, így az Acer és az Asustek is kínálni fogja ezeket a modelleket.

A Reuters értesülései szerint a MediaTek által gyártott új chipjei, amelyek az Arm Holdings technológiájával tervezett chipek, 2024 végén érkeznek majd a piacra, amikor is lejár a Qualcommmal kötött exkluzív szerződés a laptopokba szánt chipek szállítására. Ezek a chipek elegendő teljesítményt biztosítanak ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazások zökkenőmentesen fussanak rajtuk.

A bejelentés hatására a MediaTek részvényei 2,4 százalékos emelkedést mutattak a tajvani tőzsdén szerdán.

A MediaTek fejlesztése veszélyeztetheti az Intel dominanciáját a PC-piacon, hiszen a Microsoft Windows operációs rendszerét futtatni képes chipekkel lépnek be a piacra. Az Apple már négy éve használja saját Arm-alapú chipjeit Mac számítógépeiben, és most úgy tűnik, hogy a Microsoft is követi ezt az irányt.

: Reuters : Reuters