Magyar űrhajósok: Az űrtevékenységbe fektetett forintok hatszorosan térülnek meg

Kapu Tibor és Cserényi Gyula, a Hunor Magyar Űrhajós Program kiválasztott kutatóűrhajósai szerint a magyar űrprogram nem csak azért jelentős, mert több mint négy évtized után újra magyar űrhajós utazhat a világűrbe, hanem az űripari fejlesztések és a kísérletek miatt is.

A Magyar Nemzet interjújában Kapu Tibor elmondta, hogy az űripar tudásigényes ágazat, amelyben a magyar mérnökök és orvosok is helyt tudnak állni. Hasonlította az űripart az olimpiához, hangsúlyozva a magyar sportolók tehetségét és kitartását, amelyek az űriparban is fontosak lehetnek.

Az interjú során Kapu Tibor és Cserényi Gyula beszámoltak arról, hogy kezdetben ambivalens érzéseik voltak a kiválasztásuk kapcsán, és hogy az elmúlt 14 hónap a családjuk számára is megterhelő volt. A kiképzés során nem adódott olyan akadály, ami miatt feladták volna, sőt élvezték a tanulást és a különleges kiképzési elemeket. A legnagyobb kihívást az jelentette, amikor találkoztak a többi, rendkívül kompetens jelölttel.

A kiképzés az Egyesült Államokban fog zajlani, ahol nyolc-tíz hónapos időszak alatt sajátítják el a küldetésspecifikus tréninget, beleértve a Nemzetközi Űrállomás szerkezetének és vészhelyzeti eljárásainak megismerését. Kapu és Cserényi kiképzése nagy részben azonos lesz, de a tartalékos űrhajósnak a földi irányításban is részt kell majd vennie.

A médiafigyelem is kihívást jelent számukra, hiszen kiválasztásuk óta számos interjúkérés érkezett hozzájuk. Kapu Tibor szerint a magyar űrprogramot ért kritikák nem igazságosak, és példaként hozta fel a magyar sportolók sikereit az olimpián. Az űriparban is szeretnének minél nagyobb részesedést elérni, és a Hunor-program segítségével magyar kísérleteket és eszközöket szeretnének az űrbe juttatni, hogy ezzel is támogassák a hazai űripart.

Kapu Tibor és Cserényi Gyula úgy vélik, hogy minden űrtevékenységbe fektetett forint, dollár, euró hatszorosan fog megtérülni a következő években, és Magyarország különösen erős a dozimetria terén, amit a jövőben is meg kell őrizni.