Kína az EU-t protekcionizmussal vádolja az elektromos autókra kivetett büntetővámok miatt

Kína élesen bírálta az Európai Uniót, amiért büntetővámot tervez bevezetni a kínai elektromos autókra, és ellenintézkedéseket helyezett kilátásba.

Az Európai Bizottság szerdai bejelentése szerint július 1-jétől ideiglenes büntetővámokat vetnek ki a kínai akkumulátoros elektromos járművekre, mivel állításuk szerint azok tisztességtelen állami támogatásokban részesülnek, veszélyeztetve ezzel az uniós autógyártókat. A vám mértéke gyártónként eltérő, a legmagasabb 38,1 százalék lehet.

A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője szerint az EU magatartása elfogadhatatlan, és Kína minden szükséges lépést meg fog tenni a kínai vállalatok jogainak és érdekeinek védelmében. A minisztérium álláspontja szerint az Európai Bizottság döntése mögött nincs semmilyen ténybeli vagy jogi alap, és a protekcionista magatartás feszültséget kelt, valamint zavarokat okoz a globális járműipari ellátási láncban.

Lin Csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az EU szubvencióellenes vizsgálata tipikus protekcionizmus, ami sérti a piacgazdasági elveket, a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, és Európa saját érdekeit is. Lin felszólította az Európai Uniót, hogy támogassa a szabad kereskedelmet és működjön együtt Kínával a gazdasági és kereskedelmi együttműködések fenntartása érdekében.

Német autógyártók is ellenezték az uniós vámtervet, hangsúlyozva, hogy a protekcionizmus veszélyes, és a döntés negatív hatásai felülmúlhatják a lehetséges előnyöket. Nagy Márton, Magyarország nemzetgazdasági minisztere is kiállt a büntetővámok ellen, hangsúlyozva, hogy a protekcionizmus helyett együttműködésre és szabad piaci versenyre van szükség.