Gigantikus erdőtűz pusztít Cipruson

Ciprus északnyugati részén, Páfosz város közelében hatalmas erdő- és bozóttűz tombol, amely több lakóházat is megrongált, és a lakosság evakuálására került sor.

Az év első nagy erdő- és bozóttűze Cipruson, Páfosz várostól északnyugatra dühöng, ahol a tűzoltók repülőgépekkel és helikopterekkel igyekeznek megfékezni a lángokat. A tűz már több lakóházat is károsított.

A szigeten hosszú ideje nem esett csapadék, ráadásul napok óta 40 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mérnek. A tűz egy illegális szemétlerakónál keletkezett, és Polemi település közelében négy hegyvidéki faluból kellett evakuálni a lakosokat.

A tűzoltóság szóvivője szerint a lángok nem fenyegetnek szállodákat vagy más idegenforgalmi létesítményeket. A nehéz terepen a ciprusi tűzoltók mellett görög és jordániai repülőgépek is részt vesznek az oltási munkálatokban.

Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök egy jordániai nemzetközi csúcstalálkozóról tért haza korábban, hogy a helyzetet kezelje, és segítséget kért a tűz eloltásához II. Abdalláh jordániai királytól.

A múlt héten Cipruson a rendkívüli hőség miatt felfüggesztették a kültéri építkezési munkákat és az élelmiszerszállítást, pénteken pedig 44 fokot mértek, ami a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb júniusi nap volt a szigetországban.