Peter R. de Vries holland oknyomozó újságíró gyilkosai börtönbüntetést kaptak

Egy hollandiai törvényszék hat embert ítélt el Peter R. de Vries újságíró meggyilkolásában játszott szerepért, közülük hármat 26 év és egy hónap, illetve 28 év börtönbüntetésre.

Az oknyomozó újságírót 2021-ben lőtték fejbe Amszterdam utcáin, és kilenc nappal később belehalt a sebesülésébe. Az ügyészség szerint De Vriest azért gyilkolták meg, mert tanácsadóként tevékenykedett egy holland-marokkói drogbáró és bűnbandája elleni per koronatanújának, Nabil B.-nek. A koronatanú testvére és ügyvédje is korábban gyilkosság áldozata lett. A drogbárót, Ridouan Taghit, aki tagadta, hogy köze lenne az újságíró megöléséhez, az év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.

A bíróság szerint a hat elítélt férfi közül háromnak, Delano G.-nek, Kamil E.-nek és Krystian M.-nek kiemelkedő szerepe volt a gyilkosság elkövetésében, ők 28, illetve 26 év és egy hónap börtönbüntetést kaptak, míg bűntársaik 10, illetve 14 év közötti börtönbüntetést. Az ügyészség szerint Delano G. oltotta ki De Vries életét, őt Kamil E. fuvarozta a gyilkosság helyszínére, míg a merényletet Krystian M. szervezte meg. "A bűncselekmény jellege és a végrehajtás módja azt mutatja, hogy előre kitervelték. Mindhárman tisztában voltak azzal, hogy mire készülnek, és mindegyiküknek fontos szerepe volt a terv végrehajtásában" - közölte a bíróság.

Összesen kilenc férfi ellen emeltek vádat a gyilkossággal kapcsolatban. Egy férfit kábítószer birtoklásáért ítéltek el, de a gyilkosságban való bűnrészesség alól felmentették, őt négy hétre ítélték. A bírák két gyanúsítottat felmentettek, mivel az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a bűnszervezethez tartoztak. Az ügyészség eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kért a három fő gyanúsítottra, de a bíróság elutasította ezt, mivel korábban nem ítélték el őket emberölésért vagy gyilkosságért.

A holland jogrendszer lehetővé teszi mind az ügyészek, mind a vádlottak számára, hogy fellebbezést nyújtsanak be. A fellebbezést az ítélet kihirdetését követő 14 napon belül kell benyújtani.

A gyilkosság felháborodást, gyászt és haragot váltott ki egész Hollandiában. Vilmos Sándor holland király de Vries lelövését „az újságírás elleni támadásnak, alkotmányos államunk sarokkövének, és ezért a jogállamiság elleni támadásnak nevezte”.