Dagad a botrány, Ferenc pápa ismét melegeket sértő kifejezéseket használt

Alig néhány héttel azután, hogy a Vatikán bocsánatot kért melegeket sértő szóhasználata miatt, újra homofób megnevezéseket használt Ferenc pápa az olasz lapok szerint. A La Repubblica szerint a pápa a Szalézi Pápai Egyetemen tartott zárt ajtós találkozón beszélt „a Vatikánban jelenlevő buziságról”, amikor a papságon belüli homoszexualitásról kérdezték.

A találkozón részt vevő római egyházmegye 200 papja előtt Ferenc pápa a sértő kifejezést (olaszul frocio vagy frociaggine) használta, és kifejtette, hogy nem szeretné, ha a szemináriumokba meleg férfiakat vennének fel kispapnak. „A melegek jó srácok, szép hitbeli utakat járnak, keresik az Urat. De nem, jobb, ha valami jó lelkiatyához, pszichológushoz irányítjuk őket...” – mondta a pápa, hozzátéve, hogy szerinte a meleg ideológia túl erős, és nem akarja, hogy a Vatikánba is beszivárogjon.

Ferenc pápa azonban hangsúlyozta, hogy támogatja a homoszexuálisok szentáldozáshoz való hozzáférését, hasonlóan az elvált vagy külön élő párokhoz. „Nem kell megrögzöttnek lenni, jobb, ha mindenkit, mindenkit, de tényleg mindenkit befogadunk” – jelentette ki.

A találkozón a pápa említést tett arról is, hogy az Egyháznak döntenie kell, prófétai vagy klerikális úton halad-e tovább, és hangsúlyozta, hogy az egyház és a gyülekezetek javait a szegények rendelkezésére kell bocsátani. „Botrány, hogy oly sokan zárva tartják házaikat, miközben az örömünnepre várnak, hogy zarándokokon keressenek pénzt” – fogalmazott.

Ez már a második alkalom egy hónapon belül, hogy Ferenc pápa melegekre nézve sértő megnevezést használ. Legutóbb májusban történt hasonló eset, amikor a Vatikán közölte, hogy a pápa csak viccelt, de később mégis bocsánatot kértek. A teremben tartózkodó püspökök közül többen később azt nyilatkozták az olasz médiának, az argentin pápa valószínűleg nem volt tisztában vele, hogy a szó sértőnek számít az olasz nyelvben.

A püspökök már tavaly novemberben megszavazták, hogy a szexualitásukat nem megélő meleg férfiak felvételt nyerhetnek a szemináriumokba, de Ferenc pápa végül keresztbe feküdt ennek a döntésnek. Pedig 2013-as megválasztása óta az egyházfő nyilvános nyilatkozataiban befogadóbb hangnemet képvisel az LMBTQ+ közösség felé. Ferenc pápa korábban többször is kiállt az LMBTQ+ közösség mellett, például tavaly októberben utalt arra, hogy az egyház áldását adhatná az azonos nemű párokra, de megjegyezte, hogy az azonos neműek kapcsolatát objektíven bűnösnek tartják.

2023 januárjában Ferenc pápa egy interjúban kifejtette, hogy szerinte igazságtalan a homoszexualitás kriminalizálása, ugyanis Isten minden gyermekét olyannak szereti, amilyen, és felszólította a katolikus püspököket, hogy fogadják be az LMBTQ-embereket az egyházba. Egy 2018-as interjúban azonban azt mondta, hogy „aggódik” a homoszexualitás kérdése miatt, és hogy a melegség egy „divat”, amelyre a papság fogékony.

A Vatikán egyes megfigyelői szerint a közelmúltban elkövetett hibái ugyanakkor aláássák tekintélyét, és kérdéseket vetnek fel meggyőződésével és az egyház reformjával kapcsolatban. Az 87 éves pápa, aki már 11 éve tölti be hivatalát, jelentős lépéseket tett az LMBTQ-közösség felé, de a Vatikán egyes megfigyelői szerint a közelmúltbéli hibái aláássák tekintélyét, és kérdéseket vetnek fel elkötelezettségével és az egyház reformjának irányával kapcsolatban.