Elon Musk haragja az Apple-lel szemben

Elon Musk, az X tulajdonosa, bejelentette, hogy betiltja az Apple készülékeket a vállalatainál, ha az Apple operációs rendszer szinten integrálja az OpenAI-t. Az Apple nemrég bejelentette, hogy az OpenAI technológiáját, beleértve a ChatGPT-t is, integrálni fogja készülékeibe, ami különösen az iPhone-okat érinti. Musk Twitteren fejezte ki nemtetszését, és azzal fenyegetőzött, hogy vállalatainál nem lesznek használhatók az Apple termékek, ha az integráció megtörténik.

Musk korábban konfliktusba került az OpenAI vezetőjével, Sam Altmannal, és bár februárban beperelte az OpenAI társalapítóit, a pert egy nappal a tárgyalás előtt ejtette. Azonban úgy tűnik, hogy Musk más módon is kifejezi haragját az Apple és az OpenAI felé, különösen az adatbiztonság kockázata miatt, amit az ilyen típusú integráció jelenthet.

A tiltás, amennyiben életbe lép, a Tesla, a SpaceX, az X, az X AI és a Neuralink alkalmazottaira is kiterjedne, ami körülbelül 80 ezer embert érinthet. Emellett a cégek által iOS-re készített alkalmazások is veszélybe kerülhetnek. Musk még tovább ment, amikor arról értekezett, hogy a látogatók sem vihetik be almás készülékeiket, és a bejáratnál Faraday-kalitkában tárolhatják majd azokat.

Musk szerint az Apple nem rendelkezik elegendő szakértelemmel ahhoz, hogy saját mesterséges intelligenciát fejlesszen, és kétségbe vonja az OpenAI által nyújtott biztonságot és magánélet védelmét. Az üzletember kritikája szerint az Apple nem ismeri fel, hogy mi történik az adatokkal, miután azok az OpenAI kezébe kerülnek, és ezzel gyakorlatilag eladják a felhasználókat.

Az Apple és az OpenAI együttműködése keretében az új „Apple Intelligence” szolgáltatáscsomag részeként az OpenAI chatbotja, a ChatGPT is elérhető lesz, és a Siri kérések a ChatGPT-nek is elküldhetők. Az integráció része lesz az Apple új „Writing Tools” rendszere is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tartalmat állítsanak elő írásukhoz, vagy dokumentumaikat kevesebb szóval vagy más stílusban újraírják. Az Apple emellett integrálni fogja az OpenAI képgeneráló technológiáit is, hogy illusztrációkat készíthessenek dokumentumokhoz.

Mind az OpenAI, mind az Apple hangsúlyozta, hogy mindenki számára biztosítják az adatvédelmet, és hogy a kéréseket nem az OpenAI tárolja, valamint a felhasználók IP-címei el vannak takarva. Az Apple korábban azt ígérte, hogy a Musk által kifogásolt funkció még idén megjelenik, és az OpenAI is megerősítette, hogy technológiáját széles körben integrálják az operációs rendszerbe.

Musk a per visszavonása után talált magának egy új ellenséget az iparágon belül az Apple személyében. Az OpenAI ellen indított peréből kihátrálva, amelyet az utolsó pillanatban, egy nappal az első bírósági meghallgatás előtt visszavont, nem adott indoklást, és az amerikai sajtó érdeklődésére sem reagált. Az OpenAI nyilvánosságra hozta a vezetősége és Musk közötti korábbi emailváltásokat, amelyekből kiderült, hogy Musk próbálta a céget arrafelé tolni, hogy minél több befektetést vonzzanak be, és a nyereség termelésére feküdjenek rá. Az Apple egyelőre nem reagált Musknak az integrációval kapcsolatos fenyegetéseire, korábban azonban már visszavonta a hirdetéseit az X felületéről, ahol azok rendszeresen antiszemita tartalmak mellett jelentek meg.