ENSZ jelentés vádolja Izraelt és a Hamászt háborús bűnökkel

Az ENSZ egy sor háborús bűnnel vádolta meg Izraelt és a Hamászt is, a BBC szerint.

A jelentés a 2023 vége óta tartó konfliktus időszakát vizsgálja, és többek között áldozatokkal készült interjúk, orvosi látleletek, valamint nyílt forráskódú információk alapján készült. Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint mindkét fél támadásai érintették a polgári lakosságot, és szándékos gyilkosságokat követtek el. Izraelt emberiesség elleni bűncselekményekkel, népirtással, kínzással, valamint palesztin férfiak és fiúk elleni „nemi üldözéssel” vádolják, mivel nehézfegyverzetet vetettek be lakott területeken, ami közvetlen támadást jelentett a civilek ellen.

A jelentés továbbá arra is rámutat, hogy a Hamász által foglyul ejtett izraeli nők rendszerszintű szexuális erőszak áldozataivá váltak, és a támadók a nőket, illetve a nők testét győzelmi trófeaként használták. Az izraeli erők ellen is felmerült a szexuális erőszak vádja, mivel állítólag nyilvánosan vetkőztettek le palesztinokat, hogy megalázzák őket és alárendeltségüket hangsúlyozzák.

Izraelt más háborús bűnök elkövetésével is vádolják, mint az önkényes fogva tartás, több tízezer gyermek meggyilkolása, megnyomorítása, valamint totális ostromot hajtott végre, amelynek eredményeként a polgári lakosság korlátozottan fér hozzá az élelemhez és a vízhez, ez pedig kollektív büntetésnek számít.

A Hamászt is számos visszaéléssel vádolja a jelentés, mely szerint az október 7-i támadás során 1200 embert öltek meg, és további 251 személyt raboltak el. Bizonyítékok vannak az izraeli nők ellen széles körben elterjedt szexuális erőszakra, valamint a nyilvános menedékhelyeken elkövetett tömeges gyilkosságra is.

Izrael nem működött közre a vizsgálatban és határozottan elutasította a jelentés állításait, az ENSZ-t pedig Izrael-ellenes diszkriminációval vádolta. A Hamász eddig nem reagált a jelentésre.

A dokumentumot a következő héten terjesztik elő az ENSZ emberi jogi bizottságának. Mind a Hamász vezetői, mind Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen jelenleg is érvényben vannak nemzetközi elfogatóparancsok. A jelentés önmagában nem von maga után semmilyen következményt, de felhasználható az izraeli és a Hamász vezetői elleni esetleges jövőbeli büntetőeljárás során.