Európai Parlamenti képviselők fizetése

A hétvégi választások után kiderült, hogy a magyar képviselők mennyit fognak keresni az Európai Parlamentben: a havi nettó tiszteletdíj közel 8 ezer euró, amelyhez további juttatások is társulnak.

A Fidesz-KDNP 11, a Tisza 7, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek 2, míg a Mi Hazánk 1 képviselőt küld az Európai Parlamentbe. Az Európai Parlament minden képviselője havi bruttó 10 075 euró tiszteletdíjat kap, amelyből az uniós adó és biztosítási járulékok levonása után kerekítve 7854 euró marad.

Ezek közül a legjelentősebb az általános költségtérítés, amely havi 4950 euró (körülbelül 1,9 millió forint), és ebből kell finanszírozniuk a képviselőknek a tagállamukban felmerülő költségeket, mint például az irodájuk fenntartását, a telefon- és postaköltségeket, valamint a munkájukhoz szükséges számítógépek és más berendezések beszerzésének, működtetésének és karbantartásának költségét. Emellett a képviselők napi 350 eurót (138 ezer forint) kapnak szállásra és étkezésre, de ezt az összeget csak akkor ítélik oda, ha aláírják a hivatalos jelenléti ívet.

Azonban előfordulnak visszaélések, amikor a képviselők csak az aláírásért érkeznek meg, és nem vesznek részt aktívan a munkában. Ha a plenáris üléseken tartott név szerinti szavazások legalább felén nem vesznek részt, akkor a napidíj fele megvonható, még akkor is, ha a jelenléti ívet aláírták.

Az utazási költségek is térítésre kerülnek, hiszen az ülések Brüsszelben és Strasbourgban zajlanak. Az első osztályú repülő- és vonatjegyek, valamint a közúti közlekedés költségei bizonylatok alapján kerülnek megtérítésre, utóbbinál kilométerenként 0,58 euró (229 forint) összeggel, maximum ezer kilométerig. Hivatalos utakra évi közel 5 ezer eurós (nagyjából 1,9 millió forint) keret áll rendelkezésre, amelyből a szállásköltségeket is fedezni kell. A képviselők továbbá havi 28696 euróból (11,3 millió forint) foglalkoztathatnak asszisztenseket, akik nem lehetnek a hozzátartozóik.

A volt EP-képviselők 63 éves koruktól öregségi nyugdíjra jogosultak. Ennek összege attól függ, hogy hány évig voltak az EP tagjai, de sok-sok évi EP-s munka után sem lehet több, mint egykori tiszteletdíjuk 70 százaléka.