Belarusz atomfegyver-használatra készülhet

Belarusz készen áll arra, hogy atomfegyvert használjon, ha a stratégiai helyzet úgy kívánja, ezt Pavel Muraveiko tábornagy, a fehérorosz fegyveres erők vezérkari főnöke jelentette ki.

Muraveiko tábornagy a közös orosz-fehérorosz hadgyakorlat kapcsán beszélt, amelynek célja a harcászati atomtöltetek használatának szimulálása volt. A tábornagy szerint a gyakorlat célja a nem hadászati atomfegyverek használatának gyakorlása, amivel javítani kívánják készültségüket és ütőképességüket. A gyakorlat eredményeire még várnak, de Muraveiko már most biztos abban, hogy a Belarusz fegyveres erők készen állnak atomfegyver használatára.

A TASzSz hírügynökség szerint Belaruszt Oroszország látta el nukleáris csapásmérő képességgel, ami röviddel azután történt, hogy az ukrán ellenoffenzíva jelentős eredményeket ért el 2022-ben. Mind Oroszország, mind Belarusz azt állítja, hogy csak önvédelemből használnának atomfegyvert, azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég utalásokat tett arra, hogy ez a politika változhat.