Külföldi kézbe kerül a Foxpost, a magyar csomagautomata piac dinamikusan növekvő szereplője

A magyar csomagautomata piac egyik meghatározó szereplője, a Foxpost, nemzetközi tulajdonoshoz kerül. A vállalatot a Wallis Csoport és a Trueway (korábbi nevén Finext), valamint az alapítók értékesítették egy nemzetközi konzorciumnak, amelyet a CVC Capital Partners és az EMMA Capital Group hozott létre.

A Foxpost a hazai csomagautomata-piac első szolgáltatójaként 2014-ben indult 62 beltéri automatával, és mára több mint 1200 automatával rendelkezik országszerte. Közel 3 millió felhasználóval és több ezer e-kereskedelmi partnerrel büszkélkedhet, 2023-ban közel 10 millió csomag kézbesítését végezte el.

A vállalat az elmúlt években dinamikus növekedést mutatott, 2019 és 2023 közötti időszakban megnyolcszorozta árbevételét, és tavaly 8,184 milliárd forint feletti árbevétellel zárt. 2022-ben először érdemi profitot is termelt, a korábbi 1,280 milliárd forintos veszteséget 300 millió forintos nyereséggé alakítva át.

A vásárlók konzorciuma a CVC Capital Partners, egy globális tőke- és befektetési alapkezelő, amely Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban működik, valamint az EMMA Capital Group, egy 2012-ben alapított magán befektetési holding. A tranzakció a versenyhatósági engedély megszerzését követően még idén lezárulhat.

A Wallis Csoport Magyarország és a régió egyik meghatározó vagyonkezelője és magánbefektetője, míg a Trueway Magántőkealap-kezelő a kis- és középvállalkozások számára nyújt tőkét, jellemzően nagy növekedési potenciállal rendelkező szektorokban.

A Foxpost eladása jelentős változást jelent a magyar csomagautomata piacon, és várhatóan további fejlődést hoz a vállalat számára a nemzetközi tapasztalatok és tőke bevonásával. Bengyel Ádám, a Foxpost Zrt. vezérigazgatója és társalapítója szerint elsősorban a jövekedési tervüket támogatja a tulajdonosváltás. Mező Gyula, a Wallis Asset Management vezérigazgatója egy igazi magyar startup-sikertörténetnek nevezte a Foxpost példáját, amely mára a nemzetközi befektetők figyelmét is felkeltette.

A CVC egy globális tőke- és befektetési alapkezelő, amely Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban működik és 177 milliárd eurónyi befektetést kezel, 125 vállalatban van részesedése, amelyek éves forgalma mintegy 100 milliárd euró. Az EMMA Capital magánbefektetési holdingot a cseh milliárdos Jirí Smejc alapította 2012-ben. A társaság az EU piacai mellett aktív az ázsiai piacokon is, befektetési fókuszában a kiskereskedelmi és ügyfélközpontú vállalatok vannak.