Az ellenzéki összefogás meglepetést okozott az indiai választásokon

Az indiai választásokon Narendra Modi miniszterelnök és pártja, a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) elvesztette a parlamenti többséget, ami jelentős változásokat hozhat az ország politikai életében. A BJP 240 helyet szerzett, ami kevesebb, mint az előző választásokon, és koalíciós alkukat kell kötnie a kormányzás folytatásához. Az ellenzéki összefogás, amelyet az Indiai Nemzeti Kongresszus és az Indiai Nemzeti Fejlesztési Inkluzív Szövetség (INDIA) vezetett, meglepő sikert ért el, és jelentős mandátumokat szerzett.

A BJP és a Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) koalíciója a választások előtti felmérések alapján 360–410 hely közötti győzelmet várt, azonban végül csak 293 mandátumot tudhat magukénak, ami kényelmetlen alkukat követelhet majd Moditól. Az ellenzék, amelyet belső feszültségek is sújtottak, 234 helyet szerzett, ami jelentős növekedés az előző választásokhoz képest.

Modi kormányzása eddig a hatalom központosításáról és a hindu vallás propagálásáról szólt, azonban a választási eredmények azt mutatják, hogy a központosított haveri kapitalizmus nem hozott jelentős javulást a társadalom nagy részének életminőségében. Az ellenzék és Modi külföldi bírálói szerint a miniszterelnök politikája a hindu nacionalizmusra és a vallási, kulturális és politikai sokszínűség felszámolására törekszik.

Az Uttar Pradesben történtek különösen meglepőek voltak, ahol a BJP jelentős mandátumvesztést szenvedett el, és elvesztette a Ram Janmabhoomi Mandir templomot körülvevő körzetet is. Az ellenzék sikereit a helyi politikai erőkkel kötött szövetségeknek köszönheti, amelyek ellensúlyozták Modinak a regionális pártok felolvasztására irányuló törekvéseit.

A választási eredmények mögötti egyik magyarázat a BJP politikájával szembeni növekvő társadalmi elutasítottság lehet, amelyet a választók visszatetszése és az alacsonyabb kasztokba tartozók körében rezonáló kampányüzenetek is erősítettek. Modi messianizmusa és a vallási fundamentalizmus is hozzájárulhatott az ellenzék sikeréhez.

India gazdasági helyzete továbbra is kihívásokkal teli, a nagy reformok ellenére a gazdasági növekedés nem változott jelentősen, és a társadalmi egyenlőtlenségek továbbra is fennállnak. A BJP gazdaságpolitikája nem volt képes csökkenteni az egyenlőtlenségeket, és a fejlődés nyertesei között kiemelt szerepet kaptak a kormányfőhöz közel álló üzletemberek.

A jövőben az a kérdés, hogy Modi milyen tanulságokat von le a választási eredményekből, és hogyan alakítja a kormányzati politikát. A koalíciós kényszer új kihívások elé állíthatja, és a politikai stratégia változását követelheti meg tőle. A választások után Modi a korrupció elleni harcot és az ellenzékkel szembeni fellépést helyezte előtérbe, ami további konfliktusokat szülhet.

A választásokat az indiai demokrácia sikereként értékelték, amely korlátot szabott a BJP hatalomkoncentrációjának. Ugyanakkor nem szabad túlbecsülni a változás mértékét, mivel Modi és a BJP továbbra is hatalmon maradt, és az ország mélyebb problémáira, mint a szegénység és a klímaváltozás hatásainak kezelése, nem kínálnak megoldást.