Amerikai szankciók az orosz háborús gazdaság ellen

Az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be, amelyek célja az orosz háborús gazdaság gyengítése, és több ország, köztük Kína, Fehéroroszország, Moldova, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország vállalkozásait érintik.

Az amerikai külügyminisztérium bejelentése szerint a szankciók azokat a szereplőket célozzák meg, akik közvetlenül vagy közvetett módon támogatják Oroszország Ukrajna elleni háborúját, a bányászattól kezdve az elektronikai és hadiiparon át a szállítási szolgáltatásokig terjedően.

A szankciós listára felkerült egy kínai hadiipari vállalkozás, a Poly Technologies, valamint több más kínai székhelyű cég is, amelyek kettős célú árucikkeket szállítanak orosz vállalkozásoknak. Fehéroroszországi vállalkozások is szankciók alá kerültek, amelyeknek kapcsolatai vannak az orosz hadiiparral, és több cégvezetőt is érintenek a büntetőintézkedések.

Az amerikai kormányzat moldovai légiipari vállalkozások ellen is bevezetett szankciókat, amelyek alkatrészeket és elektronikai eszközöket szállítottak orosz partnercégeknek. Emellett az Egyesült Arab Emírségekbeli és törökországi vállalkozások is szerepelnek a szankcionált cégek között, beleértve a légiipari vállalkozásokat, gyártókat, logisztikai és szállítási szolgáltatásokat nyújtó cégeket, valamint egy török hajózási vállalkozást, amely már korábban szankció alá került orosz érdekeltségű hajókon végezett javítási munkákat.

A legtöbb szankcióval sújtott célpont oroszországi székhelyű, és a hadiipari, energetikai, bányászati, valamint mérnöki szolgáltatásokat nyújtó cégeket érinti. Az Egyesült Államok személyre szóló szankciókat is alkalmazott több cégvezető és orosz hivatalos személy, köztük a Moszkva által elismert Krími Köztársaság és Luhanszki Népköztársaság vezető tisztségviselői ellen.

Az amerikai szankciók értelmében az érintett személyek és vállalkozások amerikai érdekeltséghez tartozó vagyonát zárolják, és megtiltják az amerikai vállalkozásoknak, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn velük.