Izrael-Libanon feszültség: az USA a helyzet csillapítására törekszik

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a Hezbollah által Izrael ellen indított, 215 rakétából és több drónból álló jelentős támadás miatt, és a Pentagon felszólította a feleket a feszültség csökkentésére.

A Reuters jelentése szerint a Hezbollah, egy libanoni síita iszlám szervezet és katonai csoport, szerdán hajtotta végre a támadást Izrael északi részén, ami válasz volt egy korábbi izraeli csapásra, amelyben a Hezbollah egyik magas rangú parancsnoka vesztette életét.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin, telefonon tárgyalt izraeli kollégájával, és hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, ugyanakkor nyugalomra intette szövetségesét.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem kíván szélesebb körű regionális konfliktust, és a helyzet de-eszkalációját szeretnék látni a térségben.

A támadások miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök biztonsági eligazítást kért, amely során kiderült, hogy a Hezbollah többek között egy páncélozott járműveket gyártó üzemet is eltalált egy tankelhárító lövedékkel. A támadás során senki nem sérült meg, a legtöbb rakétát kilőtte a légvédelem, de néhány sikeresen becsapódott, így több tűz is keletkezett Észak-Izraelben. A tüzek eloltásán 25 tűzoltócsapat és 8 repülő dolgozott.

A gázai invázió óta ez volt a legnagyobb szabású támadás, amit a libanoni szervezet Izrael ellen intézett, és a megölt Taleb Abdullah temetésén a Hezbollah egyik magas beosztású vezetője azt nyilatkozta, hogy még magasabb fokozatba kapcsolnak. Az izraeli civilek, akik épp ünnepeltek, szerencsére nem sérültek meg.