Forradalmi áttörés a gyógyszerkutatásban: az MI a kulcs

A mesterséges intelligencia (MI) jelentőségét már nem csak a hétköznapi életben, hanem a gyógyszerkutatás terén is egyre inkább érzékeljük. A Boston Consulting Group (BCG) tanulmánya szerint az MI által felfedezett gyógyszervárományos molekulák jelentősen magasabb sikerrátával rendelkeznek a korai fázisú kísérletekben, mint a hagyományos módszerekkel azonosítottak.

Az MI nem csupán a fordításban és a kommunikációban nyújt segítséget, hanem a gyógyszeriparban is forradalmi változásokat hozhat. A BCG által a Drug Discovery Today szaklapban közzétett tanulmány szerint az MI segítségével felfedezett molekulák 80–90 százalékos sikerrátát értek el az I. fázisú klinikai vizsgálatokban, ami lényegesen magasabb, mint a 40–65 százalékos iparági átlag.

Az MI által felfedezett molekulák a II. fázisú klinikai vizsgálatokban is 40 százalékos sikerességet mutattak, ami összhangban van az iparági átlaggal, de a nagyobb sikeres molekulák száma miatt a BCG szerint a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés eredményessége akár meg is duplázódhat.

Újlaki Ákos, a BCG ügyvezető igazgató partnere szerint az MI alkalmazása különösen a magyar gyógyszercégek számára nyújthat nagyszerű lehetőséget a kutatás-fejlesztési tevékenység fejlesztésére.

A gyógyszerfelfedezés hagyományosan hosszú és költséges folyamat, azonban az MI technológiák képesek lehetnek a folyamat forradalmasítására. Az MI segítségével végzett számítógépes szimulációk csökkenthetik a költségeket és az időtartamot, különösen az onkológiai terápiák terén, ahol az elmúlt évtizedben exponenciális növekedést figyeltek meg az MI által felfedezett molekulák számában.

A BCG tanulmánya rámutat, hogy az MI nem csak a felfedezés, hanem a kísérleti fázis költségeit is csökkentheti, miközben növeli a sikerességét.

Az MI által felfedezett molekulák első fázisú klinikai vizsgálati sikerességének oka lehet az MI-algoritmusok képessége a biológiai célpontok és útvonalak követésére, a molekulasorozatok finomhangolására és optimalizálására, valamint új célpontok célbavételére.

A jövőben az MI-technikák tovább javíthatják a klinikai teljesítményt, különösen a II. és III. fázisú vizsgálatokban. Ha az MI által felfedezett molekulák sikerességi arányai fennmaradnak, a klinikai kutatási fázisokon keresztüli sikerességi arány akár 9–18 százalékra is növekedhet, ami majdnem megduplázhatja az iparág termelékenységét.

Az MI ígérete a gyógyszerfelfedezés terén az, hogy gyorsabban, hatékonyabban és olcsóbban juttasson el innovatív gyógyszereket a betegekhez.