Európai országok a szegénység elleni harcban

Az Európai Unióban a lakosság 21 százalékát, azaz 94,6 millió embert fenyegetett szegénység vagy társadalmi kirekesztés 2023-ban, ami enyhe csökkenést jelent az előző évi, 95,3 milliós (22 százalék) adatokhoz képest.

Az Eurostat szerint a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázata az EU országai között jelentősen eltérő. Romániában a legmagasabb, 32 százalék, míg Bulgáriában 30 százalék, Spanyolországban 27 százalék és Görögországban 26 százalék a veszélyeztetett népesség aránya. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Csehországban (12 százalék), Szlovéniában (14 százalék), Finnországban és Lengyelországban (mindkettő 16 százalék) jegyezték fel.

A jelentés kiemeli, hogy a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek olyan háztartásokban élnek, amelyeket súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés, vagy munkanélküliség fenyeget.

Magyarországon a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya 2023-ban 19,7 százalék volt a lakosságszámhoz viszonyítva, ami nem a legrosszabb érték a régió országai között.