Az arany és a befektetési stratégiák a jövő gazdaságában

Az arany hosszú távon értékőrző tulajdonságokkal rendelkezik, és védelmet nyújthat extrém gazdasági helyzetekben, ezért érdemes lehet a befektetői portfólióban helyet szorítani számára, mondta Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója.

A rövid távú aranypiaci kilátásokat inkább technikai faktorok és kiemelkedő gazdasági adatok befolyásolhatják, de a hosszú távú trendek figyelembevételével az arany továbbra is jelentős szerepet játszhat a monetáris politikában. Pekár Dávid szerint a jegybankok rugalmasabbá váltak az arany standard rendszer 1971-es megszűnése óta, ami lehetővé tette számukra, hogy szélesebb eszköztárral alakítsák a pénzmennyiséget. Az államadósságok jelentős növekedése, különösen az Egyesült Államokban, ahol a GDP arányos adósság 120% fölé emelkedett, további kihívások elé állítja a gazdaságokat, különösen a magasabb kamatszintek kontextusában.

A magasabb infláció és a strukturális tényezők, mint a reshoring, energiaátmenet, hadi kiadások növekedése és a munkaerőhiány, magasabb nominális és reálkamatokat eredményezhetnek, ami terhet ró az államokra. Pekár szerint, ha a bizalom megrendül az Egyesült Államok adósságának fenntarthatóságában, sok piaci szereplő devizapreferenciája az arany felé mozdulhat el.

Az aranyat menekülő eszközként és értéktartóként is szokták emlegetni, de a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a reál értelemben értékteremtő eszközök, mint a részvények és ingatlanok, nagyobb súlyt kéne kapjanak a befektetői portfóliókban.

A nyersanyagpiaci szuperciklusokról szólva Pekár Dávid elmondta, hogy ezek akkor alakulhatnak ki, amikor hosszú távú trendek stabil keresletet generálnak. Az energiaátmenet és az AI forradalom jelentős nyomást helyezhetnek a hálózatfejlesztésre, ami növelheti a nyersanyagok iránti keresletet. A kínai ingatlanszektorban azonban a túlkínálat miatt nem várható jelentős új lakásépítés, ami mérsékelheti a nyersanyagárak emelkedését.

Az elektromos autók és a megújuló energiaforrások növekvő alapanyagigénye miatt hiány alakulhat ki bizonyos ipari és ritka földfémekből. Az atomenergia iránti kereslet növekedése az új atomerőmű projekteknek köszönhetően az urán iránti keresletet is növelheti.

A részvénypiacok terén a Raiffeisen Alapkezelő széles spektrumon fektet be, de a nyugat-európai és tengerentúli cégek dominálnak a befektetési alapjaikban. Pekár Dávid szerint értéket találni a piacon különböző tematikák mentén lehetséges, például a logisztikai ingatlanfejlesztők vagy a kiskereskedelmi szektorban. Az európai bankszektorban is jó lehetőségeket látnak, ahol a magasabb kamatok hatására javult a bankok eredményessége.

A régiós részvénypiacokon a Raiffeisen Alapkezelő nem fókuszál kifejezetten, de vannak régiós befektetéseik is, mint például lengyel kiskereskedelmi cég, bank és autóalkatrész kereskedő. Magyarországon a Telekom és az OTP részvényeiben is van befektetésük.

A makrogazdasági és geopolitikai kockázatok ellenére a piacokon általában jó a hangulat. Pekár Dávid szerint a magasabb amerikai reálhozamok és a hatékonyabb, de kevésbé hatékony beszállítói láncok felé való elmozdulás jelentős változásokat hozhat a tőkepiacokon. A munkaerő költségének emelkedése inflációs nyomást gyakorolhat, ami a magasabb kamatszintekkel együtt problémát jelenthet az eladósodott államok számára.

Az MNB tevékenységét pozitívan értékelve Pekár Dávid szerint a 6,5%-os alapkamat szint reális a közeljövőben, de a várható infláció emelkedése korlátozhatja a további kamatcsökkentéseket. A forint árfolyamát illetően a Raiffeisen Alapkezelő prudens, az árfolyamra hangsúlyt fektető monetáris politikát vár, ami korlátozhatja a forintgyengülést.