A pitvarfibrilláció növeli a demencia és a stroke kockázatát

A pitvarfibrilláció, egy gyakori szívritmuszavar, jelentősen növelheti a demencia és a stroke kialakulásának esélyét. Egy friss tanulmány szerint a betegség 68 százalékkal emeli a demencia, és megduplázza a stroke kockázatát.

A szívritmuszavarok, különösen a pitvarfibrilláció, jelentős egészségügyi fenyegetést jelenthetnek. A Birminghami Egyetem kutatói több mint ötmillió ember adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a pitvarfibrillációval küzdő betegeknél magasabb a stroke és a demencia kialakulásának kockázata. A vizsgált csoportban a pitvarfibrillációval élők 3,8 százaléka kapott stroke-ot egy ötéves követési időszak alatt, szemben az egészségesek 1,5 százalékával. A vaszkuláris demencia kialakulásának esélye pedig 68 százalékkal volt magasabb a szívritmuszavarral diagnosztizált betegeknél.

A pitvarfibrilláció a felnőtt lakosság körében az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékát, míg a 80 év felettieket már minden tizedik embert érinti.

A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Dipak Kotecha, a Birminghami Egyetem kardiológus professzora hangsúlyozza, hogy a pitvarfibrillációval küzdők száma 2050-re világszerte meghaladhatja a 60 milliót. Kotecha szerint fontos, hogy az orvosok stratégiákat dolgozzanak ki nemcsak a stroke, hanem a demencia megelőzésére is.

A pitvarfibrilláció nemcsak az átlagembereket, hanem hírességeket, sportolókat és politikusokat is érint. Larry Bird, az NBA legendás játékosa, Elton John angol énekes-dalszerző, Miley Cyrus amerikai énekesnő és Joe Biden amerikai elnök is küzdött vagy küzd jelenleg is ezzel a betegséggel. Bird a játékot szívritmuszavaros tünetei ellenére is folytatta, Elton John szívritmus-szabályozót kapott, Miley Cyrus pedig már születése óta küzd a betegséggel, és Joe Biden esetében a túlzott stressz és túlhajszoltság okozta a problémát.

: (Borítókép: Picture Alliance / Getty Images Hungary)