A magyarok és a világ véleménye Trump és Biden világpolitikai teljesítményéről

Az amerikai elnökválasztás közeledtével a Pew Research közvélemény-kutatása rávilágított, hogy a világ különböző országaiban hogyan ítélik meg Donald Trump és Joe Biden világpolitikai tevékenységét. A felmérés szerint a magyarok közül többen bíznak Trumpban, mint Bidenben, amikor a világ ügyeinek kezeléséről van szó.

A Pew Research által végzett kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 43 százaléka (medián) gondolja úgy, hogy Biden megfelelően kezeli a világpolitikai kérdéseket, míg Trump esetében ez az arány 28 százalék. A felmérés kimutatta, hogy a nyugati országokban jellemzően nagyobb a bizalom Biden iránt, míg Trumpot inkább az afrikai és ázsiai országokban támogatják jobban. Magyarországon a megkérdezettek 37 százaléka Trumpban, 24 százaléka Bidenben bízik a világpolitikai ügyek kezelésében.

A magyarok többsége azonban egyik amerikai elnökjelöltben sem bízik maradéktalanul: 60 százalékuk bizalmatlan Trump iránt, míg Biden esetében ez az arány 72 százalék. Ideológiai hovatartozás szerint a magyar jobboldaliak 53 százaléka bízik Trumpban, míg a centristák és baloldaliak körében ez az arány jelentősen alacsonyabb.

A világ többi részén is megoszlanak a vélemények Biden politikájáról. A megkérdezettek körülbelül 39 százaléka ért egyet azzal, ahogy a Biden-kormány kezeli Kínát és az orosz–ukrán konfliktust, míg a palesztin–izraeli konfliktus kezelését 57 százalék ítéli rossznak. A klímaváltozás elleni harcban azonban kiegyensúlyozottabb a kép: 44 százalék szerint rossz, 43 százalék szerint jó az irány.

A magyarok szerint Biden rosszul kezeli a gazdasági kérdéseket, a klímaváltozást, Kínát, az ukrajnai háborút, valamint Izrael és a Hamász konfliktusát. Összességében a magyarok 30 százaléka véli úgy, hogy Biden jól intézi a világ ügyeit.

A világpolitikai vezetők közül Macron, Hszi Csin-ping és Putyin iránti bizalom is alacsony a magyarok körében, mindhárman 25 százalék alatti támogatottságot kaptak.

A felmérés során összesen 34 országból 40 466 embert kérdeztek meg 2024. január 5. és május 21. között.