A kínai napelemes szektor válságban

A kínai napelemgyártók túlkapacitása és a panelek árának zuhanása miatt a szektor válságba került, és sürgős kormányzati beavatkozást követelnek. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a shanghai konferencián több iparági képviselő is segélykiáltást intézett a kínai kormány és az állami tervezőbizottság felé.

A Reuters áprilisi elemzése szerint Kínában 2023 végére 860 GW napelemgyártó kapacitás épült ki, ami a globális kapacitás mintegy 80%-át teszi ki. Idén további 500-600 GW kapacitás kiépítése volt tervezve, miközben a globális napelem telepítés tavaly 390 GW volt, ami jelentős túltermelést eredményezett.

Az új beruházások visszafogása már megkezdődött, legalább 59 GW kapacitás kiesett több projekt törlésével és visszafogásával. Ennek ellenére a túlkapacitás még mindig jelentős, ami továbbra is nyomás alatt tartja a napelemek árait.

A kínai napelemek ára tavaly mintegy 60%-kal volt alacsonyabb az amerikai gyártmányoknál, ami miatt az Egyesült Államokban a kínai napelemekre és elektromos autókra is jelentős vámemelést vezettek be.

A nagy kínai napelem gyártók részvényárfolyama is meredek esést mutat, mivel az árbevételek csökkennek, és sok esetben önköltségi ár alatt kell értékesíteniük a termékeket a piaci részesedésük fenntartása érdekében.

A shanghai konferencián Li Gang, a Seraphim Energy Group elnöke szerint az iparág fő célja a túlélés. Gao Jifan, a Trina Solar elnök-vezérigazgatója és a Kínai Fotovoltaikus Ipari Szövetség tiszteletbeli elnöke az új beruházások kormányzati szabályozását sürgette. Duan Yuhe, a SiNeng Electric elnöke a kínai állami tervező közbelépését kérte.

Gongshan Zhu, az Ázsiai Fotovoltaikus Ipari Szövetség elnöke óva intette az új vállalatokat a piacra lépéstől, mivel a túlkapacitás és a csökkenő árak miatt az iparág profitja 70%-kal csökkent. A konferencián felmerült, hogy a pályázati eljárások során nem csak az árakat, hanem a kutatás-fejlesztés szintjét is figyelembe kellene venni. Fei Wu, a Wuxi Suntech Power elnöke szerint az iparágban konszolidáció kezdődött, és több kisvállalat megszűnésére lehet számítani.

Miközben a kínai napelemgyártók a túltermelés és az árcsökkenés miatt válságban vannak, a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatok, mint a Buda Square irodaház, jelentős lépéseket tesznek a karbonlábnyom csökkentése érdekében. A Buda Square irodaház 220 napelem telepítésével éves szinten közel 105 ezer kWh villamosenergia megtermelésére képes, ami az épület teljes éves villamosenergia fogyasztását akár 7,5%-kal is csökkentheti, és éves karbonlábnyomát 35,7 tonna szén-dioxiddal mérsékli. Ezek a fejlesztések nemcsak a környezettudatosságot szolgálják, hanem hosszú távon gazdasági előnyökkel is járhatnak, amelyek példát mutathatnak más vállalatok számára is a zöld átállásban.