Új helyet kap a vezető oldali légzsák

A ZF német autóalkatrész-gyártó vállalat bemutatta az új kormánykerék-generációt, amelyben a vezető oldali légzsák nem a kormánykerék közepén, hanem a kormányoszlop felett kap helyet.

Az autóiparban jelentős változások következhetnek be a közeljövőben, különösen az autonóm vezetés terén. A ZF, amely több mint egy évszázados múltra tekint vissza és elsősorban sebességváltók gyártásával vált ismertté, új kormánykereket mutatott be, amelynek tervezése során figyelembe vették az autonóm vezetés követelményeit. A kormánykerékben hagyományosan elhelyezett légzsákot a kormányoszlop feletti részre helyezték át, ami lehetővé teszi, hogy a kormánykerék felülete más funkciókkal bővüljön, például variálható gombokkal vagy képernyő-integrációval. A ZF szakértői szerint ez a megoldás összhangban áll az egyszerű, de nagyszerű megoldások elvével, amely az elektronikai alkatrészek területén is egyre inkább terjed.

A kormánykerék új generációjának bemutatása felveti a kérdést, hogy a légzsákot hogyan lehetne máshová beépíteni úgy, hogy az utasbiztonság továbbra is érvényesüljön kompromisszumok nélkül. A ZF által kifejlesztett megoldásban a légzsák a kormánykerék mögött helyezkedik el, ami miatt a kormánykerék küllőit más szögben helyezték el, de ez nem befolyásolja sem a biztonsági felszerelés működését, sem a vezetési élményt.

A ZF szakértői hangsúlyozzák, hogy az autonóm vezetési technológia terjedésével a kormánykerék funkciója is változni fog. Amennyiben az autonóm vezetés biztonságossá válik, a kormánykerék további funkciókkal bővülhet, ami szükségessé teszi a légzsáknak olyan helyet keresni, ahol ugyanolyan hatékonyan működhet, de nem akadályozza az innovatív megoldások bevezetését.