A hazai védelmi innovációs ökoszisztéma motorja több mint egy éve

A Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) Nonprofit Zrt. alapítása óta több mint egy évvel ezelőtt jelentős lépéseket tett a magyarországi védelmi innováció meghatározó szereplőjévé válásában. A VIKI Fest rendezvényén a védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár, Kutnyánszky Zsolt beszélt a szervezet jövőbeli terveiről, beleértve a startup-inkubációs és a HM-et támogató jövőkutató stratégiai elemzőképesség kialakítását is.

A VIKI célja, hogy a hazai védelmi innovációs ökoszisztéma csomópontjaként működjön, és elősegítse a kettős felhasználású eszközök és technológiák fejlesztését. Emellett Magyarország regionális vezető szerepének erősítését is szorgalmazza a nemzetközi védelmi innovációs rendszerben.

Kutnyánszky Zsolt kiemelte, hogy a VIKI mérnöki szolgáltatásokkal, projektmenedzsmenttel és a vállalati, valamint egyetemi szférával való kapcsolatépítéssel támogatja a védelmi ipari fejlesztésekben érdekelt szereplőket. Deme László, a Viki Nonprofit Zrt. kijelölt vezérigazgatója, haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkár szerint a VIKI első éve a kapcsolatépítésről, a meglévő képességek feltérképezéséről és az együttműködés kialakításáról szólt.

A közeli célok között szerepel a magyar innovációs ökoszisztéma bekapcsolódásának támogatása az Európai Védelmi Alap pályázataiba és a NATO DIANA-tesztközpontjaiba. Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese hangsúlyozta, hogy az innováció elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország védelmi képességei lépést tartsanak a gyorsan változó technológiai és geopolitikai környezettel.

A NATO Innovációs Alapja és DIANA-programja, valamint az Európai Védelmi Alap lehetőséget biztosít a védelmi technológiák és képességek fejlesztésére, ezzel erősítve Európa védelmi technológiai és ipari bázisát. Hendrich Balázs, a VIKI vezérigazgató-helyettese szerint az innováció és kutatás-fejlesztés hosszú távú projekt, amely az egyetemi kutatások, a privát szektor és az állami szereplők együttműködését igényli.

A VIKI Fest rendezvényen a VIKI és az Óbudai Egyetem, valamint a VIKI és az Initium Zrt. között együttműködési megállapodások jöttek létre.