A Starliner űrhajó visszatérésének elhalasztása

Újabb problémát észleltek a Starliner űrhajón, ami miatt el kellett halasztani a visszatérését, ezt a NASA és a Boeing jelentette be szerdán. A NASA asztronautái eredetileg június 14-én, pénteken tértek volna vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), azonban a tervek szerint most június 18-án érkeznek majd vissza a Földre.

A houstoni űrközpont elemzőinek figyelembe kell venniük a Starliner meghibásodott alkatrészeinek javítását, az időjárási körülményeket és az ISS legénységének időbeosztását, például az űrállomáson tartózkodó más űrhajósok ütemezett űrsétáival a visszatérés ütemezése során.

Dina Contella, a NASA programvezető-helyettese szerint a Starliner űrhajón szelepmeghibásodást észleltek, amikor az űrállomáshoz csatlakozott. A NASA műszerei újabb héliumszivárgást jeleztek a hajtóművön, a Starliner űrállomáshoz vezető, egynapos útján már azonosított négy további szivárgáson felül. A repülés során a 28 manőverező hajtómű közül öt leállt, de ezek közül négyet sikerült újraindítani az ISS-en történt dokkolás előtt.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának fejlesztése több éves csúszásban van. Az első, legénység nélküli tesztrepülést 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben valósult meg. A legénységgel végzett tesztrepüléseket is többször elhalasztották különböző rendellenességek miatt az elmúlt hónapokban. Végül június 5-én indult el a világűrbe Butch Wilmore és Suni Williams asztronautákkal a floridai Kennedy Űrközpontból. Az eredeti elképzelés szerint a Starliner legénysége egy hetet töltött volna az ISS-en, de így az asztronautáknak legalább 4 nappal tovább kell maradniuk.

Az új terv szerint június 18-án visszatérő űrkapszula az ISS-ről való leválását követően mintegy hat órával később érne földet az új-mexikói sivatagban, az arizonai Willcox Playán vagy más, előre számba vett helyszíneken, az időjárási viszonyoktól függően. A misszió felelős tisztviselői a landolás helyszíne mellett ugyanakkor a visszatérés időpontját is módosíthatják még a küldetés során.

A Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben az ISS-hez csatlakozva – jegyezte meg a NASA.

a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.