Netflix: Újítások a láthatáron és a magyar irodalomban

A világ legnagyobb streaming szolgáltatója, a Netflix, jelentős változásokat eszközöl a felhasználói felületén, új funkciókkal bővítve a szolgáltatást. A hosszú évek óta megszokott arculat átalakul, a kezelőfelület átrendeződik, és a tévés alkalmazás új kezdőlapjának tesztelése is folyamatban van.

A változások között szerepel, hogy a filmeket és sorozatokat bemutató mozdulatlan csempéket dobozok váltják fel. Ha a felhasználó egy cím fölé navigál, a borítókép nagyobbá válik, és azonnal megjelennek a fontos információk, mint például a premier dátuma és az évadok száma, majd rövid időn belül az előzetes is lejátszódik.

A felhasználói élményt tovább finomítva eltűnik a bal oldali menü, és a különböző opciók – mint a keresés, a kezdőlap, a sorozatok és a filmek – a képernyő tetejére kerülnek, ami hasonlóságot mutat az Apple TV+ felületével. Emellett új elemként jelenik meg a My Netflix opció, amely személyre szabott tartalomajánlókat kínál, és egyszerű hozzáférést biztosít a nemrégiben mentett vagy megkezdett címekhez.

Pat Flemming, a Netflix termékigazgatója szerint az újítások célja, hogy a felhasználók könnyebben találják meg a számukra érdekes tartalmakat. Jelenleg még csak kis csoportokon tesztelik az új funkciókat, de amennyiben a fogadtatás pozitív, a változtatások néhány hónapon belül szélesebb körben is elérhetővé válhatnak.

A Netflix platformján megjelenő tartalmak között gyakran találkozhatunk párkapcsolati közhelyekkel is, amelyek hatással lehetnek a nézők valós életbeli kapcsolataira. A HVG e heti számában Csonka Balázs és Sákovics Diana szexuálpszichológusok új könyvéről olvashatunk, amely a A nők a rosszfiúkra buknak – Párkapcsolati hiedelmek egy pszichológus házaspár szemével címet viseli. A könyvben a szerzők cáfolják a leggyakoribb párkapcsolati mítoszokat, mint például azt, hogy az ellentétek vonzzák egymást, vagy hogy a hétéves krízis valós jelenség lenne. Ehelyett azt hangsúlyozzák, hogy a hosszú távú kapcsolatokban a közelség, a kölcsönösség, a hasonlóság és az ismerősség fontosabbak.

A magyar irodalom terén is fontos újítások történtek, hiszen megjelent Darvasi László József Attila-díjas író Neandervölgyiek című monumentális nagyregénye, amely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A több mint 1700 oldalas, három kötetből álló művet a budapesti CEU Auditóriumában mutatták be. Darvasi szerint a regény írása során a legfontosabb aspektus a türelem volt, hiszen tíz éven át, nap mint nap, a halál és feltámadás élményét élte át az írói folyamat során.

A Neandervölgyiek egy 1908-tól 1958-ig tartó, három generáció életét felölelő családregény, amely a vidéki kastély grófjának és környezetének történetét meséli el. Darvasi a regény kapcsán elmondta, hogy a XX. századot szerette volna lefedni, és eljutni a mába, de egy ponton már nem lehetett tovább menni. A történet végül a Kádár-korszakig jutott el, de az író szeretné a rendszerváltást és a jelenkort is megírni egy lehetséges negyedik kötetben.

Darvasi László történetei izgalmas olvasmányt ígérnek, és a magyar irodalom szerelmesei már most várják, hogyan folytatódik a mesélés. Az új Netflix-felület és a Neandervölgyiek egyaránt friss színt hoznak a kulturális palettára, és új perspektívákat nyitnak a felhasználók és olvasók számára.