A jövő itt dől el: minden szem a G7 csúcstalálkozóra szegeződik

A G7-ek holnapi éves csúcstalálkozójukon egyeztetnek a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség hasznosításáról és a kínai dömpingáradattal szembeni fellépésről is. Washington egyes források szerint újabb szankciókra készül az orosz hadsereget ellátó pénzintézetek ellen.

Az éves G7-csúcstalálkozó idén Olaszország Puglia régiójában kerül megrendezésre június 13-15. között, ahol a szövetséget érintő legégetőbb geopolitikai kérdéseket és kihívásokat tárgyalják meg.

A csúcstalálkozó napirendje

A három napos esemény során, ami csütörtökön délelőtt kezdődik, többek között az éghajlatváltozás, a fejlődés kérdései Afrikában, a Közel-Kelet helyzete, Ukrajna támogatása, bevándorlási kihívások, az indo-csendes-óceáni térség és a gazdasági biztonság, valamint a mesterséges intelligencia szabályozása kerül terítékre.

Az oligarchák vagyonának sorsa

Az ukrán-orosz háború kapcsán várhatóan nagy hangsúlyt kap a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség hasznosítása és annak Ukrajnára való fordítása. Ebben a témában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz majd a tárgyalásokon.

A G7-ek a Reuters értesülései szerint figyelmeztetéseket terveznek küldeni a kisebb kínai bankoknak, hogy ne segítsenek Oroszországnak a nyugati szankciók kijátszásában. Emellett az Egyesült Államok jelentős új szankciók bejelentésére készül az orosz hadsereget ellátó pénzintézetek ellen, de nem világos, hogy a G7 többi tagja követi-e az amerikai kemény vonalat.

Kína elleni intézkedések

A szövetség várhatóan kiad egy nyilatkozatot, amely kifejezi aggodalmát a kínai ipari többletkapacitás miatt, és megvizsgálja további intézkedések bevezetésének lehetőségét.

Egyéb fontos ügyek

Ferenc Pápa részt vesz a mesterséges intelligencia kontrolljáról szóló tanácskozáson, ahol korábban már felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia veszélyeire és a világszintű szabályozás szükségességére. A vezetők valószínűleg kifejezik eltökéltségüket a fejlődő országok adósságterhének kezelésében, és Olaszország továbbra is szorgalmazza a multinacionális vállalatok globális minimumadójáról szóló megállapodást.

A találkozón számos más ország, vezető és nemzetközi szervezet is részt vesz, köztük Ferenc pápa, Jordánia királya, India és Brazília vezetői, az Afrikai Unió elnöksége, az ENSZ főtitkára, a Világbank, az IMF, az Afrikai Fejlesztési Bank és az OECD.

A csúcstalálkozót a déli Puglia régióban, a Borgo Egnaziában rendezik meg, egy Michelin-csillagos étteremmel rendelkező luxusszállodában, és Giorgia Meloni sajtótájékoztatójával zárul szombaton. Joe Biden amerikai elnök a találkozó után június 14-én éjjel tér haza.