Napvihar hatása a Mars felszínén és az űrutazásra való felkészülés

A NASA Curiosity Mars-járója észlelte a Marsot ért napvihar hatásait, amelyek során a vörös bolygóra töltött részecskék és erős sugárzás érkezett.

A Curiosity Mars-járó kamerája rögzítette a Napból kiinduló részecskék érkezését a Mars felszínére, amelyek a NASA szerint a robot 12 éves működése során a legnagyobb sugárzási szintet jelentették a bolygón. A felvételek alapján a tudósoknak lehetőségük nyílt megfigyelni, hogyan zajlik le egy ilyen esemény egy másik bolygón.

A napvihar során a Curiosity által mért adatok segítségével a jövőbeni űrhajósoknak szükséges sugárzásvédelem mértékét is pontosabban lehet majd meghatározni. A NASA Maven űrszondája pedig a Mars Naptól távolabbi oldalán sarki fényt észlelt, ami hasonlatos volt a Földön májusban tapasztalt jelenséghez.

A NASA szerint ha az esemény idején egy űrhajós a Mars felszínén tartózkodott volna, akkor jelentős, 30 mellkasröntgennek megfelelő sugárterhelés érte volna. Ez különösen fontos információ a NASA számára, tekintettel arra, hogy a tervek szerint a 2020-as években embereket küldhetnek a Marsra, akik számára a barlangok menedéket nyújthatnak.

A Curiosity által rögzített felvételeken a nagyenergiájú részecskék 10 percig tartó záporát fekete-fehér csíkok és foltok formájában lehetett látni, mivel a részecskék a rover képalkotó érzékelőjét is elérve rögzültek. A Nap jelenlegi aktivitása a 11 éven át tartó ciklusának maximuma közelében van, így a következő hónapokban további intenzív napkitörésekre lehet számítani.

Az űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálva, amerikai kutatók szerint a nők szervezete ellenállóbbnak tűnik az űrutazás okozta stresszel szemben, és gyorsabban is regenerálódik a Földön. A Cornell Egyetem tudósai által végzett kutatások során kiderült, hogy a férfiak génjeire nagyobb hatással volt az űrbéli környezet, mint a nőkére, és lassabban is regenerálódtak, miután visszatértek a Földre. A kutatók szerint a terhesség során a szervezet által megtapasztalt rendkívüli stressz és változások kezelésére való készenlét előnyt jelenthet az űrutazások során. Ez az információ is fontos lehet a jövőbeni Mars-missziók tervezésekor, ahol a hosszú távú sugárzásvédelem mellett a személyzet összetételét is figyelembe kell venni.

a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.