A Bank of England hamarosan csökkentheti a kamatokat

A közgazdászok többsége szerint a Bank of England (BoE) augusztusban kezdheti meg a kamatcsökkentést, és az év végéig további mérséklésre lehet számítani, annak ellenére, hogy a bér- és szolgáltatási infláció magas szinten marad.

A Reuters által megkérdezett szakértők döntő többsége úgy véli, hogy a BoE idén legalább két alkalommal csökkenteni fogja a kamatokat. Ez a lépés a magas bér- és szolgáltatási infláció ellenére várható. A BoE volt az egyik első központi bank, amely 2021 decembere és 2023 augusztusa között összesen 515 bázisponttal, 5,25%-ra emelte a jegybanki alapkamatot, ami 16 éves csúcsot jelent.

Az infláció 2022 októberében érte el a csúcspontját 11,1%-kal, azonban áprilisra jelentősen, 2,3%-ra mérséklődött. Ezzel egyidejűleg a munkaerőpiac lassulásának jelei is megjelentek, és áprilisban a gazdasági növekedés is megállt, részben az esős időjárás következtében.

A piaci várakozások szerint 2023-ban csak egy kamatcsökkentés valószínű, de a Reuters felmérésének medián előrejelzése alapján az év végére fél százalékponttal alacsonyabb lehet a jegybanki alapkamat. A felmérés szerint a brit infláció még évekig meghaladhatja a BoE által kitűzött 2%-os célt, az előrejelzések szerint idén átlagosan 2,5%, jövőre pedig 2,2% körül alakulhat.