Vecsei H. Miklós a Nemzetibe szerződik, Vidnyánszky pedig Karl Marx Tőkéjét viszi színpadra

A Nemzeti Színházban jelentős változások várhatóak: több színész távozik, köztük Udvaros Dorottya is, míg Vecsei H. Miklós szerződik a társulathoz. Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója szerint a társulat átalakulása természetes folyamat, és a következő évadban izgalmas darabokkal és elismert alkotókkal készülnek. Vecsei H. Miklós azonban gyalázó üzeneteket kapott a szerződése bejelentése után.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház magazinjában beszélt a következő évad terveiről, amelyek különösen fontosak a társulat átalakulása miatt. Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyos balesete után valószínűleg nem térnek vissza, és Udvaros Dorottya sem folytatja a munkát a színháznál. A baleset kapcsán Vidnyánszky elmondta, hogy a színészeknek hatalmas trauma volt, és a társulat lélekben kezdettől fogva támogatja őket a felépülési folyamat során.

A színházvezető hozzátette, hogy a baleset következtében két bemutatót le kellett mondaniuk, és több előadásban is szerepátvételre és felújítópróbákra volt szükség. Vidnyánszky szerint a társulat átalakulása egy tizenegy éves közös munka után természetes folyamat, és a távozók többsége továbbra is szeretné vinni a szerepeit a Nemzetiben.

Vecsei H. Miklós, a Semmelweis című film főszereplője, a Nemzeti Színházhoz szerződik, és egy zenés Radnóti-estet fog rendezni a költő halálának 80. évfordulója alkalmából. Vecsei által rendezett koncertszínházi előadás címe Ázott hajában hét halott bogár ragyog, és novemberben lesz a premierje. A szerződése bejelentése után azonban Vecsei H. Miklós durva üzeneteket kapott, amelyek hatására egy hosszú Facebook-posztban fejtette ki gondolatait, és kérte a médiumokat, hogy csak teljes terjedelemben, változtatás nélkül közöljék azokat.

A Nemzeti Színház következő évadában hét új bemutató várható, ebből kettő Vidnyánszky Attila rendezése lesz. Az egyik a Esthajnal című zenés darab, a másik pedig Karl Marx Tőkéje, amely egy bohózati elemekkel átszőtt haláltáncot ígér. További bemutatók között szerepel Eugene Labiche-Marc-Michel Olasz szalmakalapja, Oscar Wilde Salome-ja, Molnár Ferenc Liliomja, valamint Jan Fabre Vér vagyok című darabja. A nemzetközi színtérről érkező rendezők, mint Silviu Purcărete, Diana Dobreva és Jan Fabre is dolgozik majd a színházban. Vidnyánszky hozzátette, hogy A tőke bemutatója lehet, hogy átcsúszik a következő évad elejére.