Új növényi alapú sajt forradalmasíthatja a piacot

Az izraeli NewMoo vállalat tudósai egy olyan növényi alapú kazeint fejlesztettek ki, amely a hagyományos tejfehérjék minden funkcionális tulajdonságát képes utánozni, így lehetővé téve a valódi sajthoz hasonló termékek előállítását.

A tejtermékekhez hasonló élményt kínáló sajtalternatívák eddig nem tudták maradéktalanul reprodukálni a valódi sajt érzékszervi tulajdonságait, táplálkozási és árbeli előnyeit, mivel nem tartalmazták a tejtermékekben megtalálható kazeinfehérjéket. A kazein létfontosságú a sajt jellegzetes ízének és állagának megteremtésében.

A NewMoo által bemutatott növényi kazein azonban forradalmasíthatja a sajtpiacot. A vállalat három évig tartó kutatás után olyan fehérjéket fejlesztett ki, amelyek a tápérték, összetétel és funkció szempontjából tökéletesen megfelelnek a tejfehérjéknek, és szántóföldi gazdálkodással bőségesen termeszthető növényi magvakból nyerhetők ki.

Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója szerint az új, állatmentes kazein a valódi tejfehérje minden funkcionális tulajdonságát utánozza, lehetővé téve a hagyományos módszerekkel történő sajtkészítést. A növényi alapú kazein a tehéntejet zökkenőmentesen helyettesítheti a tejtermékeket gyártó üzemekben, anélkül, hogy speciális berendezésekre vagy a meglévő berendezések átalakítására lenne szükség.

A NewMoo kazeinjeivel készült sajt állítólag úgy olvad és nyúlik, mint az állati tejből készült társai, biztosítva ezzel a fogyasztók által keresett jellegzetes aromát, ízt és textúrát. Emellett a vállalat szerint a növényi alapú kazein előállítása költséghatékony és fenntarthatóbb eljárást tesz lehetővé.