Az erőszakos fegyelmezés és a játék hiánya a kisgyermekek otthonában

Az UNICEF szerint világszerte mintegy 400 millió, 5 év alatti gyermek szenved erőszakos fegyelmezési módszerektől otthonában, és sok gyermek nem kap elegendő ösztönzést vagy interakciót a fejlődéséhez szükséges tevékenységekben.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF becslései szerint a világ számos részén, mintegy száz országban, a 5 év alatti gyermekek 60%-ával alkalmaznak rendszeresen erőszakos fegyelmezési módszereket otthonukban. A jelentés szerint ezek a módszerek magukban foglalják a pszichológiai agressziót, mint például a gyermekkel való kiabálást, lehülyézést vagy lustának nevezést, valamint a fizikai büntetést, mint a rázást, pofozást és elfenekelést.

A mintegy 400 millió gyermek közül, akiket érintenek ezek a módszerek, körülbelül 330 millióan fizikai büntetést is elszenvednek. Az UNICEF szerint a gyermeknevelők több mint negyede még mindig úgy véli, hogy a fizikai büntetés szükséges a megfelelő neveléshez.

Catherine Russel, az UNICEF főigazgatója szerint a gyermekek otthoni fizikai vagy verbális bántalmazása, illetve a szociális és érzelmi figyelem megvonása károsíthatja a gyermek önbecsülését és fejlődését. Russel kiemelte, hogy a figyelmes és játékos szülői hozzáállás segíthet a gyerekeknek abban, hogy biztonságban érezzék magukat, tanuljanak és új készségeket sajátítsanak el.

Az UNICEF a keddi első nemzetközi játéknap alkalmából közzétett adatok szerint a 2-4 éves gyermekek 20%-a nem játszik otthon a nevelőjével, és körülbelül minden nyolcadik 5 év alatti gyermeknek nincsenek játékai. A 2 és 4 év közötti gyermekek 40%-a nem kap elegendő ösztönzést, és minden tizedik gyermekkel nem foglalkoznak a kognitív, szociális és érzelmi fejlődés szempontjából kulcsfontosságú tevékenységekkel, mint az olvasás, mesélés, éneklés és rajzolás.

Russel hangsúlyozta, hogy az első nemzetközi játéknapon össze kell fognunk a gyermekek elleni erőszak megszüntetése és a pozitív, gondoskodó és játékos kapcsolatok előmozdítása érdekében.