Shia LaBeouf: A Disney gyereksztárból lett Hollywood egyik legbotrányosabb színésze

A Disney Channel gyereksztárjaként kezdte pályafutását Shia LaBeouf, aki mára Hollywood egyik legbotrányosabb színészévé vált. A 38 éves sztár több plágiumgyanúba keveredett, számos alkalommal letartóztatták erőszakos cselekmények miatt, és 2020 decemberében volt barátnője, FKA Twigs erőszak miatt indított ellene pert. LaBeouf másfél évvel ezelőtt csatlakozott a katolikus egyházhoz és állítása szerint „jó útra tért.”

Shia LaBeouf karrierjét az Even Stevens című Disney sorozat főszereplőjeként kezdte, de igazi hírnevet a Transformers filmek hoztak számára 2007-ben. A kasszasikerek után a művészfilmek felé fordult, így szerepelt Lars von Trier A nimfomániás című erotikus filmdrámájában is.

2007-ben tartóztatták le először egy chicagói élelmiszerüzletben, ahol részegen nem hagyta el az üzletet a biztonsági őr felszólítására. A vádakat később ejtették. 2014-ben a New York-i Studio 54-ben került rendőrkézre, miután a Kabaré előadás alatt dohányzott és kiabált a színészekkel. 2017-ben rendbontás és rendőri akadályoztatás miatt tartóztatták le, ahol rasszista megjegyzéseket tett. Egy év próbaidőre ítélték és kötelező terápiára küldték. 2020-ban szabálysértéssel, testi sértéssel és lopással vádolták, amikor összetűzésbe keveredett egy férfival és ellopta annak kalapját.

Plágiummal is vádolták LaBeoufot, amikor képregényeiben más szerzők műveiből vett át sorokat. A HowardCantour.com című rövidfilmje esetében Daniel Clowes Ghost World című képregényének másolataként azonosították. Clowes megdöbbenve reagált, hogy LaBeouf a művét sajátjaként adta ki. LaBeouf a vádakra egy Yahoo! Answers poszt megosztásával válaszolt, mintha az saját írása lenne.

A legnagyobb botrány 2020-ban robbant ki, amikor FKA Twigs fizikai és érzelmi erőszakkal vádolta meg LaBeoufot. A perben az énekesnő többek között azt állította, hogy LaBeouf megpróbálta megfojtani és érzelmileg bántalmazta őt. LaBeouf később tagadta, hogy sérülést vagy veszteséget okozott volna, a per 2024 októberében kerül bíróság elé.