Pompomlányok a programozók motiválásáért kínai techcégeknél

Egyes kínai technológiai vállalatok személyes szurkolótábor alkalmazásával próbálják növelni a programozóik motivációját és termelékenységét, ami az interneten széles körű kritikát váltott ki.

A CBC szerint kínai techcégek úgynevezett irodai "pompomlányokat" alkalmaznak, akiknek jelenléte a kínai állami hírügynökség, a China.org.cn állítása szerint javítja az alkalmazottak termelékenységét. Azonban ez a gyakorlat az interneten rengeteg kritikát kapott.

A China.org.cn múlt heti beszámolója szerint több kínai internetes cég "csinos, tehetséges lányokat" foglalkoztat, akik a szórakoztató munkakörnyezet kialakításában segítenek. A pompomlányok feladatai között szerepel a programozók reggelijének megvásárlása, beszélgetés és ping-pong játék a programozókkal.

A kínai állam által felügyelt "Trending in China" Facebook-oldalon közzétett bejegyzés szerint egy HR-menedzser, aki három pompomlányt vett fel nemrégiben, úgy véli, hogy a programozók, akik többségében férfiak és nehezen szocializálódnak, hatékonyabban és motiváltabban dolgoznak a lányok jelenlétében.

A gyakorlat azonban nem maradt kritika nélkül. Több kommentelő is kifejezte nemtetszését, mondván, hogy a gyakorlat megalázó mind a pompomlányok, mind a programozók számára. Egyesek a gyakorlatot szexistának és nevetségesnek találták, míg mások hasonló kezdeményezést szeretnének saját munkahelyükön is látni. Néhányan pedig azt javasolták, hogy a képen látható cég inkább több női programozót alkalmazzon.