Távvezérelt műtét: Kínai orvos 8000 kilométerről operált

Egy kínai orvos, Csang Hszü, Rómából irányítva egy sebészrobotot, sikeresen végrehajtott egy prosztataműtétet egy Pekingben fekvő daganatos betegen, megdöntve ezzel a távsebészeti beavatkozások távolsági rekordját.

Rómában ülve, egy Da Vinci sebészrobot segítségével Csang Hszü orvos egy pekingi kórházban fekvő beteg prosztatáját műtötte meg. Az esemény különlegességét az adja, hogy a két város közel 8000 kilométerre helyezkedik el egymástól, ami normál esetben egy 11 órás repülőutat jelentene. Az 5G-s kapcsolatnak köszönhetően azonban a műtétet távolról, késleltetés nélkül, mindössze három másodperc alatti késleltetéssel végezték el.

A South China Morning Post szerint a műtétet a Kínai Tudományos Akadémia vezetésével hajtották végre, és a jelnek összesen 20 ezer kilométert kellett megtennie oda-vissza. A Da Vinci robotrendszer továbbfejlesztett változatát használták, amely 3D-s képet biztosított a műtendő területről, és több kar állt rendelkezésre, amelyek kiküszöbölték az emberi kéz remegését. A robotkarokba beépített szenzorok fizikai visszajelzést adtak a műveletekről, hasonlatosan a játékkonzolok kontrollereinek rezgéséhez.

Csang Hszü szerint a technológia lehetővé teszi, hogy a jövőben olyan helyeken is elvégezhessék a műtéteket, ahol erre sürgősen szükség van, például katasztrófa sújtotta területeken.