Óriásvírusok a sarkvidéki jég megmentéséért

A sarkvidéki jég olvadása komoly fenyegetést jelent a Föld jövőjére, de a tudósok egy új megoldást találtak: óriásvírusokat, amelyek lassíthatják a hómoszatok terjedését, és ezzel a jég olvadását is.

Az Északi-sarkvidék jege évtizedenként 13 százalékkal csökken, és a jelenlegi tendenciák alapján 2040-re akár teljesen el is tűnhet, ami súlyos következményekkel járna az emberiség számára. A Zöld Pálya cikke szerint azonban a tudósok egy új alternatívát találtak a probléma kezelésére: a grönlandi kutatások során felfedezett óriásvírusokat, amelyek képesek lehetnek lassítani a hómoszatok fejlődését, amelyek hozzájárulnak a jég gyorsabb olvadásához.

Ezek az óriásvírusok, amelyeket 1981 óta ismer a tudomány, méretükben jelentősen meghaladják a hagyományos vírusokat, és akár 20 százalékkal is nagyobbak lehetnek a baktériumoknál. Az Aarhusi Egyetem kutatócsoportja, Laura Perini vezetésével, az Északi-sarkvidék jég- és hótakaróját vizsgálva találkozott először óriásvírusokkal a pigmentált mikroalgák által uralt hóban és jégben.

Minden tavasszal, amikor a nap felmelegíti a jeget, ezek az algák virágzásnak indulnak és megfeketítik a jeget, csökkentve annak fényvisszaverő képességét, ami felgyorsítja az olvadást. A kutatók azt remélik, hogy az óriásvírusok segíthetnek ezen a folyamaton lassítani, és így hozzájárulhatnak a sarkvidéki jég megőrzéséhez.