Másfél hét után szabadult ki Maszat macska az óbudai panel falainak fogságából

Maszat macska, aki másfél hétig rekedt egy óbudai panelház falai között, végre szabadságot nyert a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat segítségével.

Maszat macska szökési kísérlete, amely egy titkos járaton és több emeletnyi ereszkedésen keresztül vezetett volna a szabadsághoz, sajnos kudarcba fulladt. A macska végül a panelház falai mögött, a strang csatornájában rekedt, amíg a mentőszolgálat ki nem szabadította.

Miklós, aki Maszatot ideiglenesen befogadta, elmondta, hogy a cica korábban kertes házban élt, és talán régi otthonába próbált visszaszökni, amikor megszökött. Aznap két meglepetés érte: egyrészt Maszat eltűnt, másrészt rájött, hogy a fürdőkád mögötti lyukakon keresztül a macska eljuthatott a vízórához és onnan a stranghoz, amely a panel mind a tíz emeletét összeköti.

Balázs László, a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője szerint a strang nem csak egy függőleges cső, hanem vízszintes részekkel is rendelkezik. Miklós több lakásba is bekéredzkedett, hogy kiderítse, hol lehet a macska, és a mentőcsapat tanácsára lisztet szórt a vízszintes részekre, hogy nyomon követhesse Maszat útját. A macska végül egy helyen tanyát vert, és az ottani macskapisi szag árulkodott a jelenlétéről.

A kutatás során kiderült, hogy Maszat a harmadik és negyedik emelet között ingázott, noha a hatodikról indult. Nem akart önmagától előbújni, de szerencséjére éppen csőtörés volt, így vízhez is jutott, és gazdája által elhelyezett száraztáppal meg tudta tömni a hasát. Miklós több módszert is bevetett, köztük kötelet eresztett le a járatba és mobiltelefonjával próbálta videóra venni a kürtő belsejét, ahol végül megpillantotta Maszat fülét és világító szemét.

A mentőcsapat egy konkrét lakásba érkezett, ahol a tulajdonos beleegyezésével megbontották a falat a konyhában, és Maszat azonnal kiugrott a lyukon. A macska ezután egy szobába rohant, ahol már egyszerű volt betenni a macskaszállító boxba és visszajuttatni gazdájának. Miklós szerint Maszat a történtek óta jobban értékeli jelenlegi helyzetét, és úgy tűnik, nem tervez további szökéseket.