Olcsó áramból csinált 1,3 milliárd forintot tavaly egy magyar cég

Egy magyar techcég, az Enerhash Technologies, károsanyag-kibocsátás nélkül, a megújuló erőművek bővülését kihasználva újította meg a bitcoin-bányászatot, és tavaly 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el. Idén további növekedésre készülnek, és a felkészülés részeként a Greenhash márkanevet veszik fel.

Az Enerhash Technologies 2021-ben alakult, és zöldenergiát termelő erőművek mellé telepít nagy kapacitású számítástechnikai adatközpontokat, amelyek lehetővé teszik az energiaellátás optimalizálását és az erőművek által termelt tartalékok értékes hasznosítását.

A vállalat a megújuló energiaforrások többletkapacitásait használja fel kriptobányászatra, ami a magas energiaigény miatt gyakran kerül kritika alá. A bitcoin évente körülbelül 145 TWh-t fogyaszt, ami a világ energiafelhasználásának 0,32 százalékát teszi ki. A kriptovaluták előállításához használt energia 57 százalékát víz-, szél-, nap- és egyéb zöld energiaforrások biztosítják, és a magyar cég ezt a megközelítést alkalmazza a kriptobányászat fenntarthatóvá tételére.

Az Enerhash megoldása nemzetközi figyelmet is kapott, amit a cég alapítása óta eltelt három év alatt több milliárd forint értékű magánbefektetés és a tavalyi 1,3 milliárd forintos adózott eredmény is bizonyít.

A vállalat, mint az Enerhash Group része, nyilvános Xtend piaci részvény bevezetésre készül, és a budapesti tőzsdére lépés előkészítése érdekében a Greenhash márkanevet vette fel. Jogg Balázs, az Enerhash Technologies Zrt. társalapítója szerint az új márkanév létrehozására azért volt szükség, hogy a Greenhash zöld kriptobányászati beruházásait elkülönítsék a cégcsoport további energetikai projektjeitől, amelyek továbbra is Enerhash néven futnak majd.

A társaság célja, hogy részvényeik segítségével azok is bekapcsolódhassanak a kriptobányászatba, akiknek önállóan erre nincs kapacitásuk. A BÉT Xtend tőzsdén megjelenve a részvényt vásárlók szabályozott és kiszámítható módon részesülhetnek a 100 százalékban zöld bitcoin-termelésből, melyhez a vállalat biztosítja a szükséges know-how-t és infrastruktúrát.