Kína bazaltból készült zászlót helyezett el a Holdon

Június 2-án a kínai Csang-o-6 sikeresen landolt a Hold túlsó oldalán, és a leszállás után a robot mintákat gyűjtött, valamint egy bazaltból készült kínai zászlót is kihelyezett a holdfelszínen.

A zászló méretei 30-szor 20 centiméteresek, súlya pedig mindössze 11,3 gramm, ami nagyjából egy A4-es papírlap méretének felel meg. A Csang-o-6 küldetése nem az első alkalom, hogy kínai zászlót helyeznek el a Holdon; a Csang-o-5 misszió során 2020 végén már történt hasonló zászlókihelyezés a Hold Földhöz közelebbi oldalán.

A bazalt anyagválasztását a Holdon való bőséges előfordulása indokolta, és ez a döntés összhangban áll Kína holdi fenntarthatósági törekvéseivel. A kanadai Waterlooi Egyetem kutatói által végzett kísérletek is alátámasztják a holdi anyagok, mint a bazalt és a regolit, helyben történő felhasználásának fontosságát, amelyek segíthetnek a jövőbeli holdbázisok építésében és az űrkutatás további területein.

Cao Genyang, a Vuhani Textilipari Egyetem munkatársa elmondta, hogy a bazaltot mint szervetlen szálat kellett hasznosítaniuk, míg Vang Jünli, az egyetem másik szakértője hozzátette, hogy a zászló előállítása speciális nyomtatási és festési folyamatot igényelt, amely során az anyagokat úgy fejlesztették ki, hogy ellenálljanak a holdi körülményeknek.

A bazalt szálak simasága és törékenysége miatt nehéz volt a fonás és a tartós megszínezés, de az anyag pozitív tulajdonságai közé tartozik a jó szigetelőképesség és a sugárzással szembeni ellenálló képesség.

A zászló végül egy kompozit anyagból készült, amelynek mintegy 62 százalékát a bazalt adja. A bazaltot először apróra törték, majd ebből ultrafinom szálakat állítottak elő, amelyekből fonalat készítettek. Ezt követően szőhető és nyomtatható anyagot hoztak létre, amit speciális fizikai és kémiai módszerekkel erősítettek meg, és végül lézervágással, vágással és varrással alakították ki a zászlót.

A Waterlooi Egyetem kutatói által végzett kísérletek rávilágítanak, hogy a holdpor, vagyis a regolit, számos területen felhasználható lehet, beleértve az építkezést, az energiatermelést és a műholdak készítését is. Connor MacRobbie, az egyetem doktorandusza szerint az oxigénben gazdag fémpor segíthet abban, hogy az ember hosszú távon jelen tudjon lenni a Hold felszínén. A regolitot tartalmazó termitreakciók alkalmazása, amelyek a vasúti sínek hegesztésénél is használt eljárásokhoz hasonlóan nagy hőt termelnek, lehetővé teheti az infrastruktúra helyben történő építését.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Hold talajának felső rétege alkalmas arra, hogy az ember a segítségével megvesse ott a lábát, és a kutatók most azon dolgoznak, hogy a regolitból hatékonyabban tudják kinyerni a fémet és más hasznos anyagokat, valamint automatizálni a folyamatot.